Cum să te bucuri de ziua de luni

Încă din liceu am așteptat să fie vineri. Cea mai mare bucurie a mea era să ajung acasă joi seara după ore, știind că următoarea zi e vineri, că timpul va trece imediat și fără să-mi dau seama mă voi trezi în weekend, fără griji, fără alarmă la 6 dimineața, fără clopoțelul ce anunță începerea orei de matematică.

Toate bune și frumoase, până când venea seara de duminică. Ultima zi a săptămânii se presupune a fi o zi dedicată relaxării, însă cum aș fi putut să stau liniștită știind că urma luni? Sunt convinsă că știi la ce mă refer. Cunoști și tu teroarea soneriei în dimineața primei zi din săptămână, anticiparea ei nu te lasă să dormi, ai coșmaruri doar gândindu-te că va trebui să te deplasezi până la muncă/școală.

Stai, stai. Ceva ciudat s-a întamplat. Ai 70 de ani, copiii tăi sunt la muncă, nepoții la grădiniță, iar tu încerci să te bucuri de amintirile tinereții. Dar care amintiri? Cele din weekend? Cum rămâne cu restul săptămânii? Din memoria ta au fost șterse câte 5 zile din săptămână, ba chiar anotimpuri întregi. Toată viața ta ai așteptat să fie vineri, toată iarna ai așteptat sa fie vară.

Hai să revenim în prezent cât încă suntem tineri și avem timp.

Îți propun un exercițiu: încearcă pentru o săptămână să nu mai trăiești în viitor sau în trecut, ci doar în momentul ăsta. În fiecare zi. Indiferent de unde te afli acum, ia o pauză, inspiră adânc și uită-te în jur. Tu ce vezi?

Eu văd o viitoare amintire. O zi frumoasă de care mă voi bucura până la capăt, o zi din care voi învăța.

Ia-ți o activitate preferată pe care normal ai face-o în weekend și fă-o astăzi când ai puțin timp liber. Renunță la scuze, nu ai prea multe de făcut, nu ești prea obosit. Îți place să îți petreci seara de vineri alături de persoane dragi? Cheamă-i luni seară la tine, stați la povești, râdeți puțin. În loc să fugi acasă după o zi de muncă și să te arunci în pat, citește, uită-te la serialul preferat, cântă sau desenează dacă asta îți place să faci. Și cel mai important, înainte să dormi, gândește-te la câteva lucruri ce s-au petrecut astăzi pentru care ești recunoscător. În felul acesta, te vei trezi mâine cu aceeași energie pozitivă cu care ai adormit.

Probabil ți se va părea ciudat să te bucuri de fiecare moment mărunt, dar viața ta este formată din aceste momente. Nu este vorba despre vineri, nu este vorba despre vara, ci despre ce descoperi tu în fiecare zi.

Învață să fii prezent în viața ta și astfel poate vei ajunge să spui „Ce bine! E luni!”.

Despre schimbare. Despre Changemakers.

O vorba veche din popor spune că „Te schimbi după cum bate vântul”.

Ești precum o morișcă în mijlocul unei furtuni. Tentat să te iei după majoritate, să urmezi diferite trend-uri, acțiunile tale nu mai sunt definite de propriile valori și dorințe, ci sunt influențate de societate. Ieșirea din aceste tipare nu este atât de dificilă, mai problematic este ce faci când pășești într-o lume nouă, într-o lume a schimbării. Aici oamenii nu numai că au depășit teamă de „a fi diferiți” ieșind din granițele confortului, ci și acționează având impact pozitiv asupra comunității. Vei spune, poate, „ușor de zis, greu de făcut”, însă lucrurile făcute cu pasiune nu au grad de dificultate.

Changemakers te îndeamnă să treci peste această teamă, te ghidează în implementarea ideilor tale și te ajută să creezi schimbare. Morișca Changemakers a început să se miște și ușor, ușor a adus în față studenților noi concepte: antreprenoriatul social și responsabilitatea socială. Pentru a ajunge pe culmile schimbării sunt mai multe trepte pe care trebuie să le urci. Prima ar fi ieșirea din tipare – conferința Changemakers. Aici vei vedea că proiectul este despre oameni și despre ce pot schimba ei în lumea noastră. Personalitățile prezente la conferință,  precum Raed Arafat sau Paula Herlo, sunt exemple vii ale schimbării în care poate te vei regăsi și îi vei considera modele demne de urmat. Invitații ne vor împărtăși din experiențele lor, ne vor povești cum morișca lor s-a mișcat în direcția schimbării. Apoi urmează contactul cu o lume nouă pe care tu începi să o modelezi şi ale cărei secrete le descoperi pe parcurs în cadrul trainingurilor. În următoarea etapă, prin intermediul workshopurilor, ajungi să fii stăpân pe noua ta lume, știi ce ai de făcut, pașii tăi sunt mai hotărâți, iar ideile prind viață. În final ajungi să îți ghidezi propria morișcă, iar acțiunile tale sunt implementate în noua lume și impactul este pe măsură.

Normal că totul nu se termină aici, pentru că acum vântul este direcționat de tine, iar morișca este într-o continuă mișcare.

Bun venit în sfera dezvoltării personale!

                Dacă eşti aici, înseamnă vrei afli mai multe despre cum îţi poţi îmbunătăţi propriul “self”.

                Dezvoltarea personală reprezintă un proces care poate avea varii forme, se poate îndrepta în direcţii infinite, are semnificaţii diferite în practică şi, conform DEX, reprezintă acţiunea de a dezvolta şi rezultatul ei. Atenţie! ACŢIUNE şi REZULTAT!

                Ce vom face aici? Vom analiza, vom încerca conştientizăm, acţionăm şi realizăm, vom face research, vom căuta cele mai faine oportunităţi pentru a creşte, vom veni cu idei şi vom găsi inspiraţie pentru a pune în aplicare ceea ce învăţăm.

                 Astăzi, vom începe prin a încerca găsim câteva atribute care definească pe larg ce poate însemne acest proces, căci aşa cum îi spune şi numele, dezvoltarea personală constituie un proces de lungă durată, o succesiune de etape bine stabilite care funcţionează ca o reţetă universală, aplicabilă în orice arie te îndrepţi.

Aşadar, dezvoltarea personală este despre TINE şi, dacă nu teai gândit niciodată prea serios la asta, încearcă ţi răspunzi acum la următoarea întrebare: cine eşti? Este important ca înainte de toate, vorbeşti despre tine cu tine însuţi, despre ce te caracterizează, despre convingerile tale, despre ce ştii faci şi vrei îmbunătăţeşti. ţi promisiunea vei înlătura părţile negative şi vei umple acele “goluri” cu lucruri care te ajute în dobândirea obiectivelor pe care ţi le vei seta.

Dezvoltarea personală este despre ceea ce faci. Reprezintă efectiv acţiunile tale şi modul în care le întreprinzi, ceea ce practici cu adevărat, ceea ce experimentezi. Cum am spus şi mai sus, este vorba despre un proces constant, de lungă durată şi înfăţişează obiceiurile noastre de zi cu zi. Dacă nu acţionezi, lucrurile nu se vor schimba, iar dezvoltarea personală nu se va întâmpla.

Dezvoltarea personală este despre recunoaştere şi recunoştinţă faţă de sine. Asta pentru , at the end of the day, este important te opreşti şi priveşti lucrurile în ansamblu: cu ce este ziua de azi mai bună decât cea de ieri şi cu ce va fi ziua de mâine mai bună decât cea de astăzi. Dacă la sfârşit obţii o imagine pozitivă, poţi spune eşti pe drumul cel bun!

                  În final, dezvoltarea personală este… personală, dar aici vom învăţa împreună!