8 oportunități de neratat în studenție

Și cum te pot ajuta ele să te dezvolți pe plan personal și profesional

Fie că ești boboc, ori student spre final de drum, probabil ești conștient că pregătirea pe care ți-o oferă facultățile din România nu este suficientă. Lipsa experienței practice în mediul academic este o problemă reală cu care atât studenții, cât și angajatorii se confruntă. Vestea bună este că există metode de a rezolva această problemă, ba chiar îi poți surprinde pe angajatori când dau cu ochii de CV-ul tău. Ca un bonus, aceste metode sunt fun și ajung să fie experiențe memorabile – genul acela de experiențe pe care le povestești nepoților.

Pusă față în față cu un „deadline” de 3 ani până la absolvire pentru a acumula mult râvnita experiență, m-am provocat să profit de cât mai multe oportunități atât pentru a mă dezvolta, cât și pentru a mă distra. Și pentru că vreau să văd mai mulți studenți încrezători în faptul că există viață după facultate, voi share-ui bucketlistul meu cu tine în speranța că te va ajuta să nu ratezi nicio experiență faină din studenție.

1. Să faci voluntariat într-un ONG studențesc

O comunitate de studenți entuziaști și pasionați de proiecte – ASER

„Ce este un ONGS?”, probabil te întrebi. Organizațiile neguvernamentale studențești sunt asociații apolitice formate cu scopul de a reprezenta și promova interesele studenților. Ele se preocupă cu organizarea proiectelor dedicate dezvoltării profesionale și personale a studenților. Ce e cu adevărat grozav este că din 2014, activitatea de voluntar într-o astfel de organizație este recunoscută drept experiență profesională, adică ele vor da greutate CV-ului tău. Există numeroase ONGS-uri ai căror membri își dedică timpul liber dezvoltării proiectelor pentru studenți.

Deși am aplicat la mai multe asociații, mi-am găsit din anul I casa în ASER unde am învățat multe skill-uri noi, cum ar fi design grafic sau marketing digital, mi-am făcut prieteni dragi, am primit îndrumare de la ASERiștii alumni și am căpătat mai multă încredere în mine. Oricare ar fi alegerea ta, o asociație studențească reprezintă cu siguranță un pas mai aproape de o versiune mai bună a ta.

2. Să studiezi în străinătate

M-am bucurat de peisajul de poveste al orașului Amsterdam timp de 10 luni. Zi de zi treceam acest pod pe bicicletă în drumul spre facultate.

Studiu în străinătate în timp ce ești deja înscris la o facultate din România? Da, se poate! Este vorba despre bursele Erasmus+ ce te ajută să experimentezi un alt sistem educațional timp de un semestru sau un an. Pe lângă faptul că nu trebuie să plătești taxa de studiu a unei facultăți din afară, mai primești și o bursă lunară care variază între 450 și 500 euro pe lună, în funcție de țara în care alegi să pleci.

Cu toate că un exchange în altă țară pare intimidant mai ales din punct de vedere financiar, este, fără îndoială, o experiență must-have în studenție care te schimbă forever. Până la urmă, nu degeaba se spune „Once an Erasmus, always an Erasmus!”. De ce? Din simplul motiv că în timpul exchange-ului vei învăța ce înseamnă să fii singur într-o țară străină, să te descurci pe cont propriu și să socializezi cu oameni care provin din medii complet diferite față de tine.

3. Să lucrezi în SUA

Cum ar fi să vezi pe viu Marele Canion? Cu Work & Travel o să îl poți vedea, precum și multe alte locuri faimoase din SUA. // Imagine de ben o’bro de pe Unsplash.

Tot în categoria „doar o dată ești student” intră și programele „Work & Travel” oferite de diverse agenții. Deși plecările nu se limitează doar la SUA, aceasta este destinația cea mai populară și care te va face probabil să ieși cel mai mult din zona ta de confort. Timp de trei luni îți poți lua un job (sau mai multe) ca ospătar, casier, host sau ajutor în bucătărie, având salariul, în general, între 7 și 15 dolari pe oră, iar o lună vei avea timp să hoinărești după bunul plac prin SUA. Sounds good, right?

4. Să înveți o limbă străină

Te-ai gândit vreodată să încerci japoneza? // Imagine de chiisainotes de pe Tumblr.

Limbile străine sunt un skill din ce în ce mai valoros, însă a ști o a doua deja nu mai e suficient. Cum poți rezolva asta? Ei bine, dacă ești student la ASE, probabil n-ai fi ghicit niciodată că poți învăța aici japoneza, turca, chineza, franceza, spaniola, italiana, engleza, germana sau rusa. Fă o vizită la Departamentul de Limbi Moderne și Comunicări în Afaceri din clădirea Eminescu și alege cea de-a treia limbă care îți va scoate CV-ul în evidență. Dacă nu studiezi la ASE sau pur și simplu vrei să înveți în ritmul tău, site-uri și aplicații pe telefon ca Duolingo, Memrise, Live Lingua și italki te vor ajuta să vorbești o limbă străină in no time, într-un mod fun și interactiv.

5. Să faci minim un internship

Un internship îți pune la încercare toate skill-urile necesare într-un job, cum ar fi munca în echipă. // Imagine de Štefan Štefančík de pe Unsplash.

Se știe că în anul II este obligatoriu să faci practică, dar de ce să te oprești aici? Un internship este fără doar și poate cel mai apropiat lucru de ceea ce presupune un job. Te va pregăti pentru provocările pe care le întâmpini zi de zi la locul de muncă și te va ajuta să descoperi ce îți place să faci cu adevărat. Și cine știe, dacă ești suficient de bun și te faci remarcat, compania îți poate oferi o ofertă de job full-time la ei. Poți căuta ușor și rapid un internship în domeniul care te interesează pe hipo.ro.

6. Să participi la diverse evenimente și proiecte

Studenția e prea scurtă ca să nu te mai și distrezi din când în când // Imagine de Noiseporn de pe Unsplash.

București este locul ideal pentru evenimente culturale și educaționale, concerte și festivaluri de muzică. Pentru că în fiecare săptămână, ba chiar în fiecare zi, se întâmplă ceva, e imposibil să ții pasul cu toate. Totuși, printre evenimentele la care neapărat trebuie să dai un check-in se numără Femei pe Mătăsari, Bucharest Food Festival sau iMapp Bucharest. Dacă ești în căutare de experiențe autentice studențești ce te vor ajuta pe plan profesional, te invit să te înscrii la unul din proiectele ASER pe banking și finance (Bank to Basics), orientare în carieră (Akademics) sau marketing și advertising (Ingenius). Pentru a afla mai multe informații despre ele și când se va da startul înscrierilor, fii cu ochii pe site-ul și pagina de Facebook ASER!

7. Să urmezi cursuri online

Învață despre subiectele favorite direct de acasă.” // Imagine de Jiří Wagner de pe Unsplash.

Trăim în era digitală, și asta  ne ocupă tot timpul. De ce să nu îl ocupi, din când în când, într-un mod productiv? Acum poți învăța aproape orice de pe internet: de la marketing și programare până la neuro-biologie avansată. Dacă te interesează în mod deosebit anumite subiecte și nu vrei să te rezumi la ceea ce înveți în facultate, aruncă un ochi pe platforme de învățare online precum Udemy, Coursera, Khan Academy sau Skillshare. Pasionat de marketing digital? Atunci Facebook Blueprint și Atelierul Digital Google sunt locurile ideale unde poți face primii pași în promovarea online a unei afaceri.  

8. Să mergi la o școală de vară

Nu m-ar deranja să vin și pe perioada verii la facultate cu o astfel de priveliște. // Universitatea din Oxford, imagine de Pablo Fernández de pe Flickr.

Mai ții minte că în liceu abia așteptai să vină vacanța de vară? Stai liniștit, și în facultate o să numeri zilele până când vei putea pune cursurile deoparte. Totuși, nu ar fi rău să îți rezervi două sau trei săptămâni din vacanță pentru o experiență educațională un pic diferită. Poți alege una dintre școlile de vară organizate de universități de prestigiu ca Oxford, Amsterdam sau HEC Paris, ori poți explora opțiuni din țară. În orice caz, pe lângă acumularea unor cunoștințe și legarea de noi prietenii, mai rămâi și cu credite la facultate în plus.  

Așadar, oricare ar fi alegerile tale în studenție, este important să nu te bazezi doar pe informațiile pe care le primești în sălile de curs. Sunt de părere că indiferent de ce facultate urmezi, dacă te implici și în alte activități în afară de semnatul prezenței pe foaia de la curs, cu siguranță nu vei avea probleme în a-ți găsi un loc de muncă într-un domeniu care te pasionează.

Eu sunt curioasă de părerea ta – care dintre opțiunile de mai sus te atrage cel mai mult? Sau care sunt cele pe care nu le-ai bifat încă?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!