Așteptări vs. realitate în studenție

 

Îți mai amintești la ce te gândeai atunci când prima zi de facultate era din ce în ce mai aproape? Ai avut așteptări sau ai lăsat lucrurile să se întâmple de la sine?

Dacă așteptările nu au încetat să apară, probabil te regăsești în una din următoarele categorii: te gândeai că viața de student va fi mai ușoară decât cea de licean, mai exact că vei deveni, în sfârșit, mai independent și că vei avea mai multă autonomie în decizii. De cealaltă parte, te vedeai drept un viitor student mai responsabil, dornic de a descoperi ce iți dorești de la viață și cum va arăta viitoarea ta carieră.

 

Este normal să încerci să-ți imaginezi cum se va schimba viața ta odată ce devii student cu acte în regulă, întrucât apar o mulțime de noutăți: profesori noi, colegi noi, locurile frecventate zilnic se schimbă, iar sesiunile par a fi un moment în care chiar și curățenia este mai interesantă decât arta de a învăța mai eficient și mai rapid. Așa că, haide să vedem care sunt așteptările unui boboc și ce întâlnește de fapt, cel mai des:

 

Prietenii

Oameni faini te așteaptă, acele persoane dragi care îți vor face zilele mai frumoase și care te vor determina să uiți de privitul ceasului, din minut în minut, în așteptarea pauzelor. La început, unele grupuri pot fi bazate chiar pe prietenii din liceu, iar interacțiunea cu unii colegi va rămâne, probabil, la nivel de: Ai cursul 3 la Macroeconomie? sau Când ne apucăm de proiect?, însă pe măsură ce vă cunoașteți, sunt șanse mari să formați o gașcă cool. Dacă îți dorești și mai mulți prieteni cu care să împărtășești aceleași valori, ASER este locul potrivit unde voluntariatul se îmbină perfect cu oameni dragi și prieteni de suflet ce construiesc, cu multă pasiune, proiecte BIG.

 

Petreceri & Distracție

Cea mai frecventă așteptare am putea spune că este cea legată de:

FACULTÁTE, facultăți, substantiv feminin 1. Start petreceri 2. Nopți nedormite. – Din fr. faculté, lat. facultas, -atis.

La început, probabil că te vei descurca cumva cu acest stil de viață, însă, pe parcurs, îți vei da seama că nu e tocmai plăcut să mergi direct din club la facultate, vei fi obosit și nu nu vei mai avea randamentul pe care ți-l dorești. Folosește-ți timpul eficient și jonglează cu petrecerile, inclusiv cele care îți fac cu ochiul în cămin, astfel încât să menții un echilibru. În 3 ani, ai timp suficient să nu ratezi prea multe șanse de distracție.

 

Va fi mai ușor ca în liceu/ mai greu

Mai ții minte zvonurile acelea cum că în facultate, o sesiune face cât toată materia de la BAC? Și eu am fost puțin stresată de acest lucru, dar am observat că nu se aplică în toate cazurile și nici la toate materiile, mai ales dacă știi să te organizezi bine. Dacă îți spui de fiecare dată că vei învăța din timp, dar ajungi tot în ultima noapte să faci asta, keep trying! Apelează la toate metodele de învățare și organizare a notițelor, pentru a vedea ce ți se potrivește cel mai bine. Studenția vine la pachet cu suficiente elemente la care să te adaptezi, dar pe măsură ce trec anii, te dezmeticești ușor și îți găsești propriul ritm, propria cale de a aborda eficient tot ce apare în drumul tău.

 

Perspective de viitor

Te îndrepți cu pași repezi către startul carierei tale și începi să simți, probabil, presiunea de a face demersuri în acest sens. Deci, o altă așteptare ar fi îmbinarea cu succes a facultății și a oportunităților ce îți cresc șansele de angajare în viitor. Fie că iți iei un job pentru că vrei să nu mai depinzi de banii pentru buzunar primiți de la părinți, fie că te implici într-o asociație studențească, ca voluntar, pentru a căpăta experiență și pentru a-ți face prieteni, nu uita să te bucuri de această frumoasă perioadă a studenției tale. Acum este momentul când poți să experimentezi, să te dezvolți cât mai mult, să te descoperi, dar și să-ți ocupi timpul liber făcând lucrurile care îți plac.

 

Ce vei face după ce termini facultatea?

Ce vrei să faci când vei fi mare? sau În ce direcție vei merge după ce termini facultatea? sunt clasicele întrebări, încă de când erai mic. Deși pentru unii poate părea copleșitor să se decidă, chiar există și aceia care știu deja din liceu ce le place și cum va arăta viitoarea lor carieră. Dacă te afli, ca și mine, în prima categorie – don’t worry, you’ve got time! E perfect normal să fii confuz, însă pe mine experiența în ASER m-a ajutat enorm să-mi dau seama care este acel lucru pentru care mă trezesc dimineața și pe care de-abia aștept să-l încep. Mai mult de atât, noua structură ASER 2.0 ce permite mai multă transparență, autonomie, dar și asumarea mai multor roluri din diferite arii, creează contextul perfect pentru a te cunoaște mai bine și pentru a-ți dezvolta abilitățile. Profită de orice oportunitate îți apare în cale, care consideri că te va ajuta și îndrăznește să visezi măreț. Nu uita nici de faptul că nu e niciodată prea târziu să schimbi direcția.

Dacă ești curios să afli mai multe despre cum este viața de student sau să dai un share experiențelor tale, te invit să lași un comentariu. Sper că vei avea parte de o studenție așa cum iți dorești, fără restanțe și cu amintiri pe bune.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!