Beneficiile voluntariatului într-un ONG studențesc
Despre ONGS-uri și de ce merită să faci voluntariat în studenție
Probabil ai mai auzit de ONG-uri înainte, dar ce mai sunt și ONGS-urile? Ei bine, organizațiile neguvernamentale studențești, sau „ONGS” pe scurt, sunt acele asociații fondate cu scopul de a reprezenta și promova interesele studenților. Asociația Studenților Economiști din România (ASER) este un astfel de ONGS care, de mai bine de 19 ani, se ocupă cu organizarea proiectelor dedicate dezvoltării personale și profesionale a studenților.
După ce am intrat în ASER, prietenii, familia și colegii s-au întrebat de ce am ales să fac voluntariat în loc să îmi iau un job sau un internship. Pentru ei, faptul că dedicam timp și efort pentru a contribui la realizarea unor proiecte fără a primi vreo recompensă materială era un lucru greu de înțeles fiindcă nu se gândeau că ar putea exista alte beneficii. Astfel, am încercat să le explic mărturisindu-le că principalul motiv pentru care am ales voluntariatul, și mai ales ASER, a fost pentru că, ajutând alți studenți, voiam să fac o schimbare reală în mediul academic.
Desigur, nu toți suntem la fel. Faptul că îi vei putea ajuta pe alții poate nu reprezintă un motiv suficient de bun pentru tine ca să iei în considerare voluntariatul, și asta e ok. De aceea, m-am gândit la toate beneficiile pe care voluntariatul mi le-a adus de-a lungul acestor 2 ani de când sunt membră a ASER, în speranța că măcar unul dintre ele te va face să iei în considerare voluntariatul în studenție.
Te obișnuiești cu mediul unei companii
Structura organizațională a ONGS-urilor deseori seamănă cu cea a unei companii. De exemplu, așa cum majoritatea firmelor sunt compuse din departamente, ASER este structurat pe 8 arii: Finance & Legal, Human Resources, Marketing, Organisational Culture, Public Relations, Project Management, Sales și Strategic. Fiecare arie are mai multe roluri și fiecare rol este esențial în realizarea proiectelor ASER.
Din punct de vedere al dezvoltării tale personale, la fel ca într-o companie, vei învăța cum să fii responsabil, dar fără să ai grija unui șef care te va mustra pentru orice greșeală. Un principiu important după care acționează membrii din ASER este autonomia, mai ales în modul de lucru, ceea ce diminuează numărul de aprobări necesare înainte de a lua o decizie și, totodată, sporește gradul de responsabilitate pe care ți-l asumi. Tot într-un ONGS vei fi nevoit să înveți cum să îți organizezi timpul într-un mod eficient: va trebui să jonglezi între asociație, viața socială, distracție și studiu, pregătindu-te, astfel, pentru viața de după facultate când un job îți va răpi o mare parte din timpul tău.
Acumulezi experiență profesională
În tot mai multe listări de joburi, voluntariatul este apreciat de către angajator, ba chiar ei menționează că cei care au avut experiență de voluntar dețin un avantaj față de alți candidați. Unde mai pui că din 2014, activitatea de voluntariat este chiar considerată prin lege experiență profesională, deci o poți adăuga cu încredere la CV.
Îți faci prieteni din medii și facultăți diferite
Unele ONG-uri studențești acceptă doar studenți de la anumite facultăți, pentru că reprezintă strict interesele studenților care învață în acea instituție, pe când altele primesc în rândurile lor studenți dintr-o varietate de facultăți. Un astfel de exemplu este ASER. Ne mândrim cu membrii noștri care vin nu numai de la facultățile din ASE, ci și din SNSPA, Universitatea din București și chiar și din Universitatea Politehnică. Diferențele noastre devin un avantaj deoarece ele ne ajută să vedem o problemă din perspective diferite și să venim cu soluții folosind cunoștințele noastre din specializări variate.
Îți dezvolți multe skill-uri din domenii variate
Activând într-un ONG studențesc nu numai că vei învăța să lucrezi și să comunici în echipă, dar vei acumula noi skill-uri practice și utile într-un viitor job. Eu, de exemplu, am învățat în aria Marketing a ASER cum să folosesc Adobe Premiere Pro pentru editarea videoclipurilor și Adobe Illustrator pentru design grafic (afișe, flyere, stickere și imagini). Tu, pe de altă parte, mai poți învăța cum:
- să ții un interviu pentru recrutare și să selectezi cei mai buni candidați în cadrul ariei Human Resources;
- să obții un parteneriat cu o companie de top din România cum ar fi Coca-Cola în aria Sales;
- să gestionezi bugetul asociației și să ții cont de cheltuielile acesteia în Finance & Legal;
- să cunoști influenceri, să menții relațiile cu partenerii media și să pui la cale campanii de awareness în cadrul ariei PR;
- să conduci o echipă alături de care vei organiza un proiect marca ASER în aria Project Management;
- să pui la cale evenimente interne ce îi vor menține motivați pe membrii ASER în Organisational Culture;
- să faci schimbări în designul organizațional al asociației în așa fel încât să crești impactul activităților acesteia în aria Strategic, și multe altele!
După cum vezi, într-un ONGS vei avea posibilitatea să experimentezi o varietate de activități din domenii diferite și îți vei putea da seama încă din timpul facultății ce ți-ar plăcea să faci în viitor.
Faci networking
Fiind parte dintr-un ONGS, cu siguranță vei intra în contact cu reprezentanți ai companiilor partenere. În ASER, mai ales dacă alegi un rol în aria Sales, vei avea ocazia să cunoști reprezentanți ai companiilor de top precum KPMG, ACCA, Genpact, BRD, L’Oreal, Coca-Cola, Ernst & Young și BCR. În acest mod, ai oportunitatea să te faci remarcat și să legi relații profesionale, relații ce îți pot îmbunătăți oportunitățile de angajare în viitor printr-o recomandare.
Pe lângă membrii actuali care te pot învăța o grămadă de lucruri interesante și folositoare, foștii membri ai unui ONGS deseori activează ca mentori pentru membrii mai tineri. ASER se mândrește cu cei peste 300 de alumni ce lucrează în companii mari sau conduc propria lor afacere. Aceștia dispun de cea mai multă experiență când vine vorba despre viața de după facultate și pot deveni adevărați oameni-resursă pentru tine. Nu vor ezita să te ajute cu un sfat, o încurajare sau, de ce nu, chiar și cu o colaborare în proiectele tale profesionale din viitor.
Ai parte de multă distracție
Este bine-cunoscut faptul că studenția e aproape sinonimă cu libertate și distracție, iar faptul că faci parte dintr-un ONGS nu va schimba acest lucru. Ba mai mult, vei avea o gașcă de prieteni alături de care vei putea petrece momente unforgettable. Spre exemplu, în ASER plecăm anual departe de agitația din București în două teambuilding-uri, sărbătorim Halloweenul și Crăciunul cu petreceri tematice și mergem împreună la festivaluri de muzică precum Untold sau Neversea. Nici ședințele nu sunt lipsite de râsete și voie bună fiindcă orice am face căutăm să îmbinăm întotdeauna utilul cu plăcutul.
Așadar, sper că te-am convins ca înainte să îți iei un internship sau un job ai putea mai întâi să încerci experiența voluntariatului. În orice caz, cele două nu trebuie să se excludă neapărat, adică poți să ai și un job sau internship și să faci și voluntariat în același timp. Peste jumătate din ASERiști fac asta, așa că de ce nu ai putea și tu?
Pe final te provocăm cu o întrebare: pe tine ce te atrage cel mai mult la voluntariatul în studenție?
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!