Când înveți să înveți, nu te mai poți opri
Până în toamna lui 2016, terminasem o facultate, începusem un master și-l abandonasem dezamăgită și lucram de 3 ani. Aveam 25 de ani și eram într-o relație complicată cu învățarea. Știam că îmi place și că îmi doresc să învăț atât de multe lucruri noi și să aprofundez ce știu deja, dar mă blocasem, nu mai știam cum, nu-mi mai găseam resursele, energia sau suportul în jur.
Auzisem de Universitatea Alternativă (UA) de câțiva ani de la niște prieteni care au fost studenți și care acum călătoreau prin toată lumea sau aveau business-urile lor. Nu credeam că am timp să mă apuc de încă o școală și aveam fel de fel de frici și bariere impuse de mine.
Până când am văzut pe Facebook un eveniment de prezentare a Universității și-am zis, hai măcar să mă duc să văd mai de-aproape despre ce e vorba. Pe scurt, m-am îndrăgostit. Și așa cum se întâmplă în general în viață, dacă vrei cu adevărat ceva, poți. Și am putut. M-am înscris, am intrat, mi-am făcut timp de cursuri și ateliere, iar îndrăgosteala nu a trecut, din contră, a crescut în fiecare zi și cu fiecare experiență nouă.
Dacă ar trebui să aleg trei lucruri care mi-au marcat traseul de învățare, primul ar fi autonomia, un cuvânt cu care nici nu mă prea întâlnisem până să ajung în UA. Am descoperit cu uimire că am libertatea să îmi personalizez cum vreau învățarea. Am putut să îmi aleg ce cursuri vreau și să îmi organizez cum îmi e mie mai potrivit procesul de învățare.
Am trecut prin autocunoaștere și am descoperit ce vreau să învăț și cum pot să o fac mai eficient. Când am vrut să învăț ceva ce nu era în programul cursurilor, am spus. Și mi s-au oferit opțiunile de mentori de la care să învăț 1 la 1, ateliere și grupuri de învățare. Am primit toate resursele să învăț ce vreau alături de libertatea și responsabilitatea să aleg.
Următoarele două lucruri esențiale au fost practica și proiectele reale. Eram obișnuită să stau cuminte în bancă și să ascult un profesor vorbind câteva ore, eventual luând din când în când câte o întrebare. Eram obișnuită cu nopțile nedormite din sesiune și sutele sau miile de pagini de teorie. Așa că lumea mea s-a întors pe dos – in a good way – când m-am văzut într-o grupă de curs în care profesorul era un profesionist din industrie și vorbea cu noi de la egal la egal. Fiecare discuție era aplicată, tot ce ne învăța făceam și practic, dezbăteam împreună orice idee, iar cuvântul meu era ascultat.
Cursurile sunt practice și conectate la realitate și am învățat și dezvoltat skill-uri care m-au ajutat în lumea reală, la job, în viața de zi cu zi.
Împreună cu ceilalți studenți am lucrat la proiecte reale, nu fictive sau teoretice. De la business-uri la inițiative individuale sau de grup, am găsit locul în care să le fac să se întâmple.
Pentru mine, Universitatea Alternativă a fost un tărâm magic care mi-a oferit cele mai importante lecții despre realitate și m-a învățat cum să fiu un om și un profesionist mai bun. Odată ce am învățat cum să învăț și ce e mai potrivit pentru mine, nu m-am mai oprit din învățat. Fie că e vorba de un hard skill, un soft skill sau o pasiune nouă, acum știu cum să-mi abordez procesul de învățare și să ajung mai eficient la super-rezultate, bucurându-mă din plin pe parcurs, fără stres sau presiune.
Dacă mai sunt oameni curioși de cum se fac lucrurile în tribul nostru de învățare, sunt așteptați oricând la noi acasă, la evenimentele pe care le organizăm sau la împărtășit idei și povești.
Mai multe detalii pe http://universitateaalternativa.ro.
—
Text de Adelina Marițiu
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!