Experiența Erasmus – Interviu și sfaturi

Experiența Erasmus este una inedită, de trăit în studenție. ASERiștii au bifat și această provocare de pe listă, iar 4 eroine îți povestesc cum a fost să învețe un semestru sau chiar un an într-o țară străină.

Cum ai descrie experiența Erasmus printr-o rețetă?

Oana Bușuricu: Cu toții știm ca rețetele nu funcționează, cel puțin nu la fel pentru toți. Nu există o soluție garantată de a-ți găsi fericirea, succesul în viață sau rețeta sigură de a avea cea mai cool experiență în Erasmus. Însă ce pot face eu este să povestesc despre cele 5 luni pe care le-am petrecut în Germania, iar concluziile legate de “rețeta” dorită ți le vei trage singur.

Prima săptămână – Nu te îngrijora! Mutarea într-o nouă țară a fost și pentru mine la fel de scary, iar gândul că voi începe cursurile la o noua facultate și mai și. Totul s-a rezolvat când am primit programul primei săptâmâni: întâlniri în care să ne cunoaștem, turul orașului și al campusului, prânzul împreună cu ceilalți studenți, chiar și o sesiune de cunoaștere a noilor profi. Concluzia: nu ești lăsat de unul singur! Ah și, am uitat să o menționez pe Michelle, buddița mea care mi-a fost alături în cele 5 luni. Ea m-a informat cu tot ce trebuia să știu, de la ce autobuze să iau până în campus la ce petreceri să mă duc și cele pe care le pot rata. Normal că a existat și un welcome party care era pus pe lista de to do!

Timpul liber – Inițial eram speriată pentru că orașul în care aveam universitatea nu era unul prea mare. Obișnuită cu aglomerația din București, eram dezamăgită de liniștea orașului în care eram. Noroc că mă aflam într-o zonă a Germaniei extrem de frumoasă, aproape și de alte țări, iar fiecare weekend era transformat într-o excursie în landurile Germaniei sau un city break în țările vecine. Da, am călătorit cât n-am apucat să mă plimb toată viața. Fie că pozam canalele Amsterdamului, mă plimbam pe lângă turnul Eiffel sau îmi făceam bagajele spontan pentru a mă duce cu colegii în Strasbourg, totul a făcut experiența mea Erasmus și mai frumoasă. Sfat: călătorește cât te ține buzunarul, explorează, fii curios, descoperă, cunoaște locuri noi!

Prietenii – “În Erasmus prieteniile sunt pe viață”, “în Erasmus cunoști cei mai cool oameni”, “întâlnești oameni internaționali cu gândiri diferite; vei deveni open minded și vei înțelege culturile mult mai bine”, nu credeam în niciun dintre aceste afirmații… până mi s-au întâmplat mie. Da, este adevărat totul! Nu te sfii să începi primul o conversație, vorbește cu toată lumea, pune întrebări despre locurile de unde ceilalți vin, împrietenește-te cu cei cu care te simți cel mai bine. Eu am fost impresionată de oamenii pe care i-am întâlnit iar faptul că după 4 luni încă ne vedem pe facetime, ne promitem că ne vizităm, iar până și grupul nostru de Snapchat este asaltat de notificări, înseamnă mare lucru. Ca și o concluzie la acest îngredient din “rețeta”, nu contează unde te afli, ci cu cine.

Banii – Pentru mine bursa a fost suficientă pentru a plăti căminul, mâncarea, utilitățile, și distracțiile. Îmi calculasem eu la început cât să cheltui în fiecare luna și încercam să ma încadrez în buget. Am avut mare noroc, cantina facultății era foarte accesibilă, pentru cămin plăteam o sumă nu foarte mare, iar cu toții cred că știm cât de ieftină este berea la nemți. Pentru excursiile pe care le-am făcut în afara țării am apelat la ajutorul părinților, însă în rest banii de bursă ar trebui să fie suficienți. Sfat: fă-ți un buget lunar și încearcă pe cât posibil să te ții de el.

Cursurile – Ok, mergem în Erasmus pentru experiență, călătorit, noi prietenii, însă avem și niște cursuri la care să ne ducem iar examenle dacă nu le iei, tu ai de pierdut când te vei întoarce în țară. Eu aveam programul destul de ok, majoriatea cursurilor erau în prima parte a zilei. Încercăm să mă duc la cam toate, iar ce e cel mai fain este că tu ți le alegi! Asta mi-a plăcut cel mai mult și pot spune că nu am ratat niciun curs de Marketing Communication (într-o marți de la 8 dimineața, ceea ce pentru mine însemna trezirea în jur de 06:45). La cam jumătate dintre ele,examenele finale constau în probe practice, fără examen scris, fără definiții de reținut. În sesiune, biblioteca facultății devine casa ta, însă nu ai de ce să îți faci griji. Toți prietenii tăi vor fi acolo iar spațiul este special amenajat pentru a avea un confort cât mai ridicat (iar pozele de Instagram de la bibliotecă, cu foile împrăștiate pe masă ies geniale).

Cam asta și cu rețeta despre cum să ai cea mai cool experiență în Erasmus. Fie că alegi să o aplici sau să îți creezi propriile “reguli” un lucru te rog să nu uiți: Erasmus nu repezintă un singur an din viața ta, ci viața ta într-un singur an!

 

Cum a fost pentru tine acomodarea în țara de studiu și pe urmă, întoarcerea în România?

Daria Gîrju: Din prima zi de când am ajuns în Amsterdam m-am simțit ca acasă, ba chiar m-am simțit mai acasă decât în București. Orașul în sine are o frumusețe pe care nu am mai întâlnit-o în niciun alt oraș european. Cred că cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie vibe-ul ce te cuprinde în momentul în care faci plimbări pe bicicletă de-a lungul canalelor este „gezellig”, care se poate traduce din limba olandeză ca „plăcut” sau „cozy”.

Diversitatea orașului mi-a permis să nu mă simt „out of place” pentru că pe stradă nu auzeam numai olandeză, ci și coreeană, engleză, germană sau chineză. Un lucru foarte tare e că toți olandezii, inclusiv seniorii, vorbesc limba engleză la un nivel destul de avansat, așa că nu am întâmpinat niciodată probleme de comunicare la supermarket, restaurant, magazin sau muzeu. Ca să nu mai spun că la facultate majoritatea profesorilor vorbeau engleza de la nivelul C1 în sus, așa că nu a trebuit să mă chinui să descifrez slide-urile de la curs. Deși aveam de învățat mult (mult mult) mai mult ca în România, orele erau engaging și interesante, iar proiectele pentru seminar se bazau pe studii de caz ori citirea articolelor științifice din care rămâneam cu multe informații utile.

La întoarcerea în România, deși locurile pe care le vizitam odată îmi păreau familiare și străine în același timp, nu se poate spune că am avut un „reverse cultural shock”, ci mai degrabă un „reverse academic shock”. Fiindcă mă obișnuisem cu stilul alert de predare și sutele de pagini de citit de la University of Amsterdam, când am reînceput facultatea în București mi se părea că orele se desfășoară în slow motion și mă plictiseam repede.

Așadar, am decis 2 lucruri:

1. Nu îmi place sistemul academic din România; și

2. Voi aplica la o facultate din altă țară pentru Master.

Nu e nimic mai olandez decât Koningsdag, adică Ziua Regelui. Sărbătorită pe 27 aprilie, e ziua în care olandezii ies în stradă ori petrec cu prietenii pe barcă îmbrăcați neapărat în ceva portocaliu.

Aceasta e imaginea pe care o am lipită pe dulap pentru a-mi reaminti mereu de momentele frumoase și prieteniile legate în Erasmus. Bonus tip: dacă ajungeți în Amsterdam nu ratați cele mai bune cookies din lume la Koekmakerij Van Stapele!

 

Cu câți prieteni internaționali încă mai ții legătura?

Cătălina Papari: Mereu am crezut că prieteniile se construiesc în timp și că în 4 luni de zile șansele să pui bazele a ceva cu potențial de „pe viață”, expresie des folosită în contextul prieteniilor Erasmusiene, scad până aproape de 0. Ei bine, atitudinea mea mult prea pragmatică s-a diminuat și ea și pot spune acum că acel „pe viață” merge mână în mână cu cele 8 prietenii pe care le-am descoperit în Polonia și fără de care, acum, nu mi-aș putea defini experiența de acolo. După o iarnă plină și nu doar de frig și zăpadă, ci de cunoaștere și experimentare, a urmat o vară și mai plină, în care excursiile din Roma sau Dublin mi-au readus aproape momentele intense petrecute cu cei mai fresh oameni pe care i-am întâlnit până acum.

Prin sesiunile de Skype franțuzești sau portugheze de nelipsit la fiecare sfârșit de săptămână, prin miile de mesaje pe whatsapp sau prin sms-uri spontane primite în mijlocul zilei cu: „Hey, Papari! What about your week?”, toată nebunia începută în urmă cu 7 luni ia amploare și devine o dependență sănătoasă, zic eu. Autenticitatea pe care o manifest în prezența celor pe care i-am numit „the gang” îmi dă încredere că totul e posibil și că lumea e mai mică decât credeam. Geografia e de multe ori păcălită, iar luna noiembrie va fi dovada palpabilă a glumelor pe care Erasmușii o fac fără să țină cont de ea: ne reunim cam pentru a treia oară, cu o parte dintre noi, în București.

 

Legat de echivalarea studiilor, cum te-ai descurcat?

Lavinia Burtumac: Personal, știam că vreau să fiu student Erasmus încă din liceu când deja căutam parteneriatele pe care universitățile românești le aveau cu cele din străinătate. Momentul în care am început să-mi aleg efectiv cursurile pe care aveam să le studiez în Amsterdam a adus și grija echivalării propriu-zise după întoarcerea în țară. Ei bine, ecuația înainte stă cam așa :

–        Step 1 : consultă materiile pe care le vei urma în anul în care te gândești să pleci, pe plandeinvatamant.ase.ro;

–        Step 2 : dacă universitatea la care vei studia are un site, mai mult ca sigur că are și o pagină unde se regăsesc materiile disponibile pentru studenții Erasmus (cele cu predare in limbi straine);

–        Step 3: caută un student Erasmus care a mai fost la aceeași universitate și cere recomandări. Nu te limita la descrierile reci oferite de universitate. Plus că, nu știi niciodată de ce notițe și tips-uri utile ai putea face rost;

–        Step 3 : compară materiile și alege-le astfel încât să existe un echilibru între materiile de business pentru a nu risca neechivalarea acestora.;

–        Step 4: Gândește-te bine ce înseamnă pentru tine “echilibru” între studii și viață socială și cum ai vrea “să se citească pe tine” experiența Erasmus!

Echivalarea nu este o problemă, în măsura în care pachetul de materii a fost deja aprobat de la început. Singura variabilă stă în primele 2 săptămâni de la începerea studiilor, când te vei putea convinge dacă ceea ce ai ales corespunde așteptărilor tale, putând schimba orice materie inițial aleasă.

Ca o notă personală, Erasmus este de multe ori doar despre distracție, e adevărat, dar doar dacă într-adevăr numai cu asta vrei să rămâi la final, iar asta înseamnă că vei gusta maxim 30% din ce poate oferi cu adevărat Erasmus. În cazul meu, acel 70% a cuprins experimente, simulări, Tech Talks și studii de caz direct din bucătăria Harvard, despre Uber, Cirque du Soleil sau chiar The Museum of Modern Arts – lucruri care mi-au arătat o altă față a ceea ce înseamnă să înveți business pe bune, cu drag și cu oameni mișto alături de tine.

Dacă aș putea împărtăși un singur sfat despre cum să privești lucrurile atunci când îți alegi materiile de studiu, atunci aș insista asupra șansei de a studia la o universitate pe care “nu vei mai putea pune mâna” atât de ușor. Materiile pe care le alegi nu trebuie să aibă un match de 1 la 1 cu cele de acasă, este chiar imposibil, dar trebuie ca împreună să reprezinte un pachet care să-ți ofere în mare parte aceleași perspective economice. So, keep calm & take all THEY have for you from it 😉

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!