Experiența Work & Travel – Interviu și sfaturi

Un gând îndrăzneț: să locuiești în America timp de o vară. Cu Work & Travel, câțiva ASERiști au avut curajul de a pleca în Statele Unite pentru a trăi visul american.

 

A fost visul american cel care te-a făcut să pleci sau doar dorința de explorare?

Oana Penciu: Este foarte greu să vorbesc în doar câteva cuvinte despre această experiență, dar voi încerca. Consider că este necesară o introducere, astfel vă spun că am ales să plec în nordul țării, în statul Ohio, pentru a lucra la unul dintre cele mai mari parcuri de distracții, Cedar Point, ca ride host. Ceea ce m-a determinat să iau decizia de a pleca nu a fost visul american, cel puțin nu a fost pe primul loc, ci dorința de a face ceva nou, inedit, dar mai ales dorința de a explora, de a avea parte de experiența vieții mele. Visul american urma sau nu să îl trăiesc pe pielea mea și să văd dacă într-adevăr este așa cum se aude. Spun asta deoarece în locul ales de mine majoritatea angajaților eram internaționali, așa că nu am reușit cu adevărat să descopăr gustul Americii, dar mai important decât asta este, pentru mine, faptul că am ajuns să îmi fac prieteni de pe tot globul și să descopăr multe culturi.

Ce consecințe a avut această dorință de explorare? Vara asta a însemnat în primul rând foarte multe ore de muncă, chiar și 16 din 24 și oricât de imposibil pare de crezut, găsești energia necesară pentru acest lucru foarte ușor. Astfel, dacă găsești ceva ce ți se potrivește și ai alături o echipă extraordinară, ajungi să ai cea mai frumoasă vară. Urmează perioada de călătorii, chiar dacă eu am avut parte de ele pe tot parcursul verii, în care chiar ajungi să trăiești visul american, să descoperi ce are țara aceasta de arătat si să ai șansa de a vedea locuri pe care nu ți-ai fi imaginat că vei ajunge vreodată să le vezi. Nu este vorba doar despre visul american, ci de multe altele pe lângă acesta. Această vara a însemnat pentru mine cea mai tare experiență de până acum, m-a trecut prin toate stările, m-a învățat mai multe decât orice altă experiență de până acum.

Astfel, recomand experiența oricărui student care dorește să aibă parte de o vară unică. Nu va fi deloc ușor, ar trebui să se știe și acest lucru pentru că nimeni nu îl spune, dar merită cu adevărat. Iar odată ajuns inapoi acasă, nu mai ești aceeași persoană care a părăsit țara în căutare de aventură cu trei luni înainte.

 

Care sunt acele amintiri #Unforgettable pe care le aduci în România?

Laureana Dobre: Pentru mine, Work and Travel e un ghid care te îndrumă nu numai către locuri extraordinare, ci şi să ajungi să vezi lumea cu alți ochi. Acum, când mă gândesc la tot ce s-a întâmplat în aceste patru luni, îmi dau seama că mi-ar lua încă pe-atât să descriu toate amintirile în detaliu, dar voi încerca să rezum câteva momente din cea mai frumoasă vară pe care am trăit-o până acum. Prima și cea mai intensă amintire este impactul cu oceanul. După un zbor interminabil la care se adaugă încă 4 ore de stat în mașină, mă aflam într-un final în locul unde am ales să-mi petrec vara, Ocean City. Odată ce am ajuns m-a izbit un aer sărat, umed și cald… foarte cald. Câțiva pași înspre ocean și deja auzeam valurile strigându-mă…așa am făcut cunoștință cu Atlanticul. Mi-a fost prieten bun de la început, curenții lui mi-au făcut o primire neașteptată și parcă nu mă mai lăsau să plec, iar valurile voiau să mă îmbrățișeze din ce în ce mai strâns. I-am promis că vin în vizită în fiecare zi și, într-un final, l-am lăsat în compania prietenilor lui cei mai buni, surferii. După ceva timp, am ajuns într-un loc pe care eu îl numesc cu adevărat incredibil, Cascada Niagara. Am putut simți pe pielea mea apa surprinzător de caldă, care cădea de la 51 de metri peste telefonul meu de care chiar nu îmi păsa la momentul respectiv. Voiam doar să imortalizez clipele incredibile pe care le trăiam, și, din fericire, înca mai pot scrie acum de pe același telefon.

Mai târziu am aflat cum e să fii în vârful celui mai înalt rollercoaster. Adrenalina și emoțiile pe care le-am simțit în cel mai mare parc de distracții din lume mi-au dat o supradoză de curaj și m-au împins să experimentez și skydiving-ul. Timpul parcă se oprește în momentul în care te afli la 4000 de metri de pământ. Te simți stăpânul lumii zburând printre nori și privind infinitul din jurul tău. Amintirea asta chiar nu poate fi explicată. E un sentiment mult prea complex și care merită trăit fără spoilere. Pe tot parcursul verii am avut ocazia să vizitez locuri extraordinare, dar am ales să păstrez ce-i mai bun la sfârșit și să părăsesc SUA din locul pe care mereu mi-am dorit să-l văd, New York: orașul care nu are nevoie de o descriere. Aici te simți ca într-un film doar

mergând pe strada și întelegi cu adevarat versurile cântate de Alicia Keys. Chiar dacă îmi era dor de casa, mi-a fost foarte greu să-mi iau ramas bun de la Times Square, Empire State Building, Statuia Libertății și toate locurile incredibile pe care le găsești în New York. Iar poate cea mai frumoasă amintire cu care rămân după această vară sunt toți oamenii extraordinari pe care i-am întâlnit aici. Prieteni din lumea întreagă, alături de care am uitat ce înseamnă oboseala si cu care am experimentat o vară cu adevărat de neuitat. Datorită lor acum știu câte o înjurătură în fiecare limbă și am plănuite vizite pe întreg Globul.

Toate acestea sunt doar o mică parte din experienta Work and Travel. Uitandu-mă acum înapoi la vara pe care am trăit-o, mai adaug o amintire #unforgetable pe lista mea, momentul acesta, în care, fiind în România și simțind încă toate valurile de amintiri, pot spune cu mâna pe inima și cu un zâmbet larg “See you soon, America!”

 

 

Cum sunt americanii în raport cu miturile și filmele pe care le știm?

Sabina Teletin: Pot spune că ceea ce vedem în filme și realitatea de acolo este aceeași când vine vorba de oamenii de culoare și am remarcat două tipuri de personalități. Tipul care vorbește și te simți ca la un show de stand up doar pentru stilul în care vorbește și gesticulează și tipul “badass” care e dur și nu are niciodată răbdare. Evident, tonul ridicat nu lipsește în niciunul dintre peisaje și să nu uităm boxa din care răsună muzica oriunde s-ar afla și în orice moment al zilei. În rest, filmul cam bate puțin realitatea. Pe majoritatea americanilor nu îi preocupă modul în care arată, se imbracă sau tatuajele pe care și le fac. E adevărat că mulți dintre ei nu se gândesc nici la ceea ce mănâncă, însă nici variația de mâncăruri nu există și când zic mâncăruri nu mă refer la fast food, acolo sunt campioni. Din nou aici sunt 2 extreme, fie foarte grași, fie foarte bine făcuți și grijulii cu stilul lor de viață. Anyway, un lucru pe care nu îl știam, dar m-am bucurat să îl descopăr despre ei este că sunt foarte politicoși, bineînțeles, majoritatea, că mai sunt și excepții. Lucrul pe care nu l-a înțeles nimeni acolo e de ce își cer scuze atunci când trec pe lângă tine și totuși nu se apropie mai mult de 5m de tine, probabil e o problemă a spațiului personal.

 

Dacă ai putea repeta experiența, ce ai face diferit?

Andreea Dumitrescu: Ce aș face diferit? Aș încerca să cunosc mai multe persoane, ca să pot să mă cunosc și pe mine mai mult. Am facut asta până acum, doar că, probabil, aș face asta pe o periodă de timp mai lungă. Mi-am dat seama cât de puțin știu despre mine ca persoană, până m-am trezit dimineața în hoteluri din diferite orașe din America, călătorind singură în lumea asta, care nu e atât de înspăimântătoare precum pare. Lucrurile sunt mult mai simple decât par și decât cei din jurul nostru spun. Dacă ar fi să schimb ceva, nu aș mai sta după nimeni să ies în lume și să aflu ce se întâmplă în fiecare loc.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!