Tehnici de supraviețuire în STRESiune

Te uiți în calendar și îți spui în fiecare zi că mai este destul timp până la sesiune. Asta până când te trezești printre planificări, examene și post-it-uri lipite peste tot în jurul tău. Și te întrebi ce, cum și cât să înveți în așa fel încât să fii cât mai aproape de 10 pentru Sesiune, dar să te mai și distrezi.

Aflată la început de drum, atât în ASER, cât și în viața de student, te provoc la o sesiune “altfel”. Transformă această perioadă în care predomină stresul, lipsa de somn și gândurile la restanțe, într-o experiență #unforgettable, unde învățatul să nu mai fie o problemă, ci un aspect plăcut. Așadar, îți ofer niște sfaturi, nu despre ce să mănânci sau despre cum să-ți organizezi programul, ci câteva “trucuri” care pe mine m-au ajutat dintotdeauna.

Liniște. Să aud liniște.

Găsește-ți partea preferată din zi, alege un loc liniștit unde să nu te deranjeze nimeni. Deconectează-te și pur și simplu începe să citești materialele. Nici nu îți vei da seama când a trecut timpul și cât de mult ai învățat.

Stil de învățare?

Există mai multe stiluri de învățare (vizual, auditiv, kinestezic), stiluri care se potrivesc sau nu cu personalitatea noastră. În funcție acest criteriu ele pot fi eficiente sau distractive: asociază fiecare lecție/materie/curs cu un loc diferit, leagă informațiile pe care le ai de alte idei sau amintiri, formează-ți imagini în minte care să fie reprezentative pentru ceea ce înveți și compune versuri, melodii sau mesaje amuzante, care să te facă să-ți amintești într-un mod mult mai simplu și plăcut despre ce ai învățat.

 

Aș vrea să știu totul acum!

Asta mi se întâmplă de cele mai multe ori. Am prea multă energie și vreau să știu totul, ca după să mă pot ocupa de alte activități. Bineînțeles că asta nu se poate, așa că, încearcă să-ți coordonezi timpul într-un mod cât mai productiv și practic. În locul nopților lungi și obositoare, folosește-te de intervale scurte și dese de timp pentru a învăța ziua. Încearcă să alternezi subiectele și să ai răbdare – îți poți împărți cursurile, astfel încât efortul depus să fie eficient și să îți ofere și momente de relaxare.

 

Nu am timp să fac sport. Cu ce mă ajută?

Este mult mai comod să te odihnești, stând în pat și vizionând serialul preferat. Însă, poți încerca să te plimbi în fiecare seară sau să ieși cu prietenii la tenis, fotbal, volei, bowling etc. Fiecare formă de mișcare te ajută să “îți reîncarci bateriile”. Abilitatea de a rezolva mai multe task-uri în acelasi timp, de a organiza și de a-ți planifica sarcinile sunt functii cognitive, care pot fi îmbunatatite prin mișcare. Astfel, cu cât faci mai multă mișcare, cu atât creierul produce mai multe substanțe chimice care conduc la creșterea și înmulțirea neuronilor, ceea ce te ajută să înveți mai ușor.

Colorează-ți fiecare sesiune cu nuanțele preferate.

Culorile îți oferă energie, liniște, inspirație și putere de concentrare. Cele mai recomandate pentru stimularea capacităţii de învățare sunt albastru, verde, roșu și galben, în nuanțe cât mai deschise. Fie că este vorba de decorațiuni, haine, markere, post-it-uri, agende sau alte lucruri, folosește nuanţele enumerate mai sus pentru o perioadă plină de culoare.

Pe locuri, fii gata, începe sesiunea!

Acum îți mai rămâne doar să fii optimist, să crezi în tine și să lași emoțiile de o parte. Închide ochii, vizualizează succesul și observă ce sentimente ai când trăiești această experiență. Bucură-te de ea, știind că ai toate resursele să treci cu bine perioada examenelor.

 

Mă întreb… tu ce metode folosești ca să ai o sesiune de succes?

 

Ca să te orientezi mai ușor și pentru că tot suntem în perioada testelor, îți propun să accesezi link-ul de mai jos:          

http://psihologice.3x.ro/Stildeinvatare.html

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *