11 lucruri pentru care merită să stai la cămin

“Studenția va fi cea mai frumoasă experiență din viața mea”, “Voi sta pe iarba verde din campus, învățând împreună cu colegii mei, ca în imaginile de pe net”, “Petreceri în fiecare vineri”, “Colegi de cameră din toate colțurile țării”, “Viață de București”… gânduri pe care cu toții le-am adus în bagaj spre cămin și care s-au spulberat odată cu primirea cheii de la administrator (sau poate că nu…).

Într-un articol anterior scris de colega noastră Daria Gîrju ai aflat cum viața în chirie poate fi o alternativă de succes pentru mulți dintre noi, însă din perspectiva unei entuziaste a căminului, s-ar putea ca viața la cămin să fie piesa de puzzle care să dea o altă culoare studenției tale.

Am pus totul într-o listă, frumos, așa că fără alte introduceri…

 

 

1. Fie că vrei sau nu, ești parte din distracție… and you might actually like it

Mulți spun că poate cel mai activ cămin la capitolul petreceri este Belvedere Nou. În realitate, orice cămin are vecinii lui și odată cu ei, petrecerile în stilul caracteristic. Un lucru e sigur.. după ora stingerii, puțină muzică ce răsună pe coridoarele lungi și camerele numerotate în ordine poate însemna pentru unii fie o nouă noapte distractivă, fie o altă noapte albă nedorită.

Ține doar cont de regula de aur: niciodată în camera ta.

 

 

 

 

 

 

 

2. Oameni noi la tot pasul

Cu mii de studenți ce împart același acoperiș, e extrem de ușor să întâlnești oameni noi la tot pasul. Scena ta socială poate fi oriunde se strânge un grup de oameni, de la bucătărie – cu un chit-chat spontan despre ce e aia hrișcă și cum o gătești, la spălătorie – așteptând ca mașina să termine de spălat, de la un fotbal spontan organizat pe grupul de facebook al căminului, la serile de discuții la o ciocolată caldă cu ASER în perioadele de recrutare, de la sălile de lectură înainte de sesiune, la o fugă la fast-food seara târziu cu câțiva vecini pofticioși… Orice poate deveni o oportunitate de a întâlni oameni de care în mod normal nu te-ai lovi 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Introvertiții nu-și fac prieteni, ci sunt adoptați de extrovertiți

Bineînțeles că locuitul în aceeași cameră cu alte 3 sau 2 persoane se poate dovedi o provocare, dar pentru cei mai mulți este un prilej numai bun de dezvoltare personală. În cazul meu, a fost contextul oportun de a învăța toleranța și compromisul, de a accepta spontaneitatea celorlalți în detrimentul serii de citit sau de învățat pe care mi-o planificam adeseori. La final de zi, realizezi că poți face mult mai multe lucruri cu timpul tău și că peste ani îți vei aminti cu drag de nopțile în care colegii te-au scos din casă în ciuda protestelor tale legate de nu știu ce proiect care trebuie făcut “din timp”. Totul cu măsură totuși, doar vara vrei să te bucuri de vacanță și nu de restanțe.

 

 

4. Îți lipsește ceva? Poți face rost în 5 minute

“Are cineva un ac cu ață?”, “Cine și-a uitat tigaia în flăcări în bucătărie, să vină să și-o ia…” sunt postări pe care le poți vedea pe Belvedere Online sau pe grupurile de facebook ale căminelor. Fie că abia te-ai așezat la masă și ai realizat că nu mai ai sare sau că ți-e pur și simplu lene să cobori până la magazin să-ți cumperi ceva dulce, ai oricând colegi dispuși să te ajute.

 

 

5. Ziua de pachet e motiv de sărbătoare  

Dacă nu ai trăit până acum acel moment când colegul/colega intră în cameră trăgând de o plasă plină cu mâncare proaspătă de acasă, sigur nu vei mai avea mult de așteptat. Surprizele ce se ascund dincolo de caserolele colorate sunt o doză în plus de entuziasm pentru că mereu găsești ceva bun de la mămicile colegilor/ colegelor tale. Să nu mai aducem vorba de denumirile amuzante și de minunile de mâncăruri pe care nu le-ai încercat niciodată și care sunt ceva normal în cine știe ce cotlon delicios al României.

 

 

6. You become great at “adulting”

Cred că momentul în care am realizat că adultul din mine trebuie trezit a fost după primele două săptămâni de facultate, în anul I, când mâncarea din frigider deja se terminase, hainele curate se împuținaseră, iar temele deja începeau să apară, odată cu perioadele de recrutare destul de intense ale asociațiilor unde aplicasem deja drept voluntară.

La final de zi, îți dai seama că totul ține de un time management bun și de prioritățile tale. Fie că alegi să te echipezi cu ustensile de gătit și să-ți gătești singur în bucătăria căminului, să iei cu tine 5 caserole când mergi la cantină la Moxa, să-ți speli hainele la mână sau să folosești mașinile de spălat din A6 sau Washescu sau mașina vecinului din căminul tău, vei găsi planul care funcționează cât mai bine pentru tine în timp.  

 

 

7. Sesiunea: momentul perfect de socializat cu “cei mari”

Vei sta alături de colegi sau vecini din ani mai mari care studiază la aceeași facultate ca și tine.  Nu de puține ori, atunci când am simțit că examenele și proiectele deveneau copleșitoare, mi-am găsit cele mai realiste sfaturi de la colegii mai mari, poate uneori și câteva modele de subiecte din anii trecuți. Faptul că ai aproape oameni cu un dram de experiență mai mult decât tine în examene și cursuri se poate dovedi contextul potrivit pentru a fi mai motivat în studenție. Și nu numai la capitolul facultate.

 

 

8. Căminul e cea mai ieftină opțiune de pe piață

Decât dacă nu ai cumva rude prin București și preferi să stai cu ele, dar atunci bineînțeles că și celelalte beneficii ale căminului se evaporă. Căminele private au prețuri ceva mai piperate, dar și ele păstrează aceeași atmosferă pe care o poți găsi în căminele universității tale. Când am ales căminul, raportând pretențiile pe care le am în perioada asta a vieții, cu timpul pe care îl petrec efectiv în cămin, 130-160 de lei pe o lună de cazare sunt formula ideală pentru bugetul unui student, bucurându-mă de banuții rămași pe alte activități.

 

 

9. Mereu se întâmplă… ceva

În 3 ani de studenție poți strânge destule povești de spus peste ani.  Un exemplu strălucit este o ultimă petrecere din Belvedere (din categoria “noapte albă pentru mine”) unde s-a lăsat cu strigăte afone pe balcon, curent tăiat și mese aruncate de la etajul 5… Nici până astăzi nu am reușit să aflu motivul entuziasmului din spatele acelei petreceri spontane din mijlocul săptămânii, dar să nu uităm că la cămin învățăm să fim toleranți, nu? *sarcasm detected*

 

10. Începi să prețuiești mai mult

Ca de exemplu mâncarea caldă preparată numai așa cum mama o face și pe care apoi o poți savura în fața televizorului, pe canapea, sau internetul ce acasă nu pică o dată la două zile… Totuși, lăsând gluma la o parte, viața la cămin este o mini armată pe care cei mai mulți dintre noi vor fi bucuroși că au avut șansă să o experimenteze. Te angajezi, înveți, faci voluntariat, încerci să rămâi în buget și să iei bursă și simți cum ușor ușor începi să vezi pe pielea ta truda părinților pentru ceea ce aveai atunci când erai sub acoperișul lor.

 

 

11. E o experiență pe care nu o poți amâna. It’s now or never

În final, cred că totul se rezumă la atitudinea ta față de ceea ce-ți poate oferi viața la cămin și la oamenii faini pe care îi aduni în jurul tău. Deși anii trec repede și ideea închirierii unui apartament va deveni inevitabil formula ideală, șansa căminului îți este oferită ultima dată atunci când ești student și în mod clar te va dezvolta mai mult decât te aștepți privind de pe margine. You’ll either love it or hate it. We definitely loved it. 🙂

 

 

Așteptăm părerea voastră în comentarii 🙂

 

Cover photo by Annie Spratt on Unsplash

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!