8 sfaturi pentru licență pe ultima sută de metri
Cum să redactezi lucrarea de licență corect și rapid
1. Cercetare
E pasul care ar fi trebuit făcut mai din timp, însă e final de aprilie și uite unde suntem. În funcție de subiectul ales și nivelul cunoștințelor, vei avea nevoie să faci o cercetare nu doar calitativă, ci și cantitativă. Alege resurse academice din online pe Google Scholar sau atunci când cauți pe Google, selectează opțiunea Literal din Instrumente. Caută date pe site-uri consacrate cu statistici (diferă în funcție de domeniul ales) precum Worldbank, INS, Eurostat, FMI, OECD. Verifică sfatul 6 pentru detalii despre citare.
2. Biblioteca
Nu ezita nici să consulți biblioteca din universitatea ta sau Biblioteca Națională. E la 10 minute de Unirii, iar cardul de acces se face repede. Poți căuta în baza de date de pe site-ul lor de acasă, iar când ajungi acolo să știi de ce titluri ai nevoie. Singura problemă e că nu poți împrumuta cărțile, însă sălile de lectură sunt moderne și luminate. Poate fi liniștea de care ai nevoie să te concentrezi la redactat.
3. Planificare
Înainte de toate, consultă programul afișat de universitatea ta. Sunt diferite date până la care lucrarea trebuie verificată antiplagiat, încărcată în forma finală și când are loc prezentare propriu-zisă. Setează-ți deadline-uri până la care să te ocupi de anumite părți sau până când ai un anumit număr de pagini. Îndrăznește să îți pui obiective ambițioase care să te motiveze, iar dacă nu reușești să le îndeplinești, vei fi făcut mai mult, în încercarea de a le atinge. Ia-ți o săptămână de rezervă la final în care să te ocupi de ce a rămas nefăcut pe parcurs și să te ocupi de detalii și corecturi.
4. Structură
Primul pas e să stabilești o direcție a subiectului abordat și să faci o structură în formă de pâlnie: de la context către aspectul individual și mai apoi către studiu. După asta te poți gândi la cuprins: capitolele mari și apoi subcapitolele. Găndește-te cam câte pagini vrei să îți ocupe fiecare astfel încât să păstrezi echilibrul între partea teoretică și cea aplicată.
5. Cuprins
Folosește stilurile din Microsoft Word pentru titluri și subtitluri atunci când le scrii, pe care le poți personaliza. Din References poți să generezi automat cuprinsul și să îl actualizezi de fiecare dată când se mai fac modificări. Așa vei avea titlurile și paginile unde se găsesc, fără efort. Din meniul View poți alege Navigation Pane, iar în stânga va apărea o coloană cu titlurile respective și poți apăsa pe ele pentru a găsi mai repede partea care te interesează, în timp ce scrii.
6. Redactare
Nu uita de diacritice și să respecți celelalte prevederi menționate precum scrierea cu Times New Roman, mărimea fontului de 12 și aliniament de 1.5. Oricât de creativi am vrea să fim, lucrarea trebuie să arate cât mai academic: simplu, alb-negru, fără prescurtări și expresii colocviale. Nu uita nici de numerotarea paginilor.
7. Citare
Atunci când faci cercetarea e important să îți notezi datele despre sursă: nume, autori, an de publicare, editura. În funcție de stilul de citare ales, nu uita să menționezi de fiecare dată când ideile sau anumite date sunt preluate. Legat de tabele și grafice, ele trebuie numerotate cu numărul capitolului și numărul figurii. Și aici nu uita să menționezi sub ele sursa de unde ai preluat datele. Nu folosi Wikipedia ca sursă deoarece nu este considerată de încredere, oricine având posibilitate editării textelor de acolo.
8. Antiplagiat
Nu apela la programe de verificare antiplagiat de pe internet. Singura variantă este să o duci la universitatea ta din 2 motive: bazele de date pot diferi conducând la evaluarea incorectă a coeficienților, iar dacă îți încarci lucrarea undeva pe net riști să rămână acolo, iar la verificarea oficială să apară că ți-ai plagiat în întregime propria muncă.
9. Scrie!
Cel mai bun mod de a face un lucru este chiar să începi să îl faci. Așa că ia-ți resursele, pune-te în fața laptopului, elimină orice distragere posibilă și concentrează-te pe scris.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!