Lucruri care nu vor mai conta peste 10 ani

Poate fi uneori greu să gândești dincolo de anii tăi de studenţie, de persoana hiperactivă, aflată la început de drum, care tocmai a aterizat pe Terra după ce Planeta Mamă s-a decis că e timpul să-şi trimită odrasla la facultate. Viaţa de student e un talmeș-balmeș de sentimente şi stări contradictorii ce se derulează rapid şi incontrolabil până când decizi să iei o pauză ca să meditezi asupra ei. Şi te întrebi ce urmează apoi?… Well, I got something to tell ya!

Vestea rea e că analiza asta pe care tu o consideri benefica şi te face să zici: “Mamă ce suflet de filozof grec am!”, nu-i prieşte nici fetei şi nici sănătăţii tale, mentale ori fizice. Ştiu că proiectele te imploră să le faci, sesiunea vine în paşi voioşi, prietenii tăi vor să faci review-uri la toate cluburile din oraş, lipsa somnului te face grumpy şi prin portofel adie briza de student cu buget limitat, dar chiar nu-i cazul să intri în panică.

Iată câteva lucruri pe care tindem să le analizăm excesiv, cheltuind multă energie mentală și fizică când suntem tineri, ca, în cele din urmă să înțelegem că ele contează mult mai puțin decât ne-am gândit iniţial:

  1.    Examenele şi implicit notele

Da, notele tale contează şi e important să-ţi dai interesul la facultate ca să le ţii ridicate. Totuşi, peste 10 ani de acum nu te vei mai gândi la restanta aia de te-a bântuit toată studenţia. Şansele ca cineva să te chestioneze cu privire la note sunt slăbuţe aşa că nu te consumă mai mult decât e cazul dacă-i picat la ceva. Ai şanse destule să-ţi refaci onoarea.

  1.   Cheltuiala aia nechibzuită

Eşti student şi ai nevoi. Înţeleg bine asta. Dar când ai cumpărat 4 perechi de blugi identice că era lichidare de stoc, 3 genti de voiaj pentru diferite ocazii şi tocmai ai pus în coş şi un parfum, chiar nu mai e cazul să-ţi iei hăinuţa aia de designer care are reducere de 5% şi costă cât un city break în Puerto Rico. Ştii doar cât de rău îţi va părea când vei găsi bonurile prin portofel şi câte idei inovative de făcut bani rapid îţi vor veni ca să nu te mai simţi naşpa. Garantat că peste ani nu-ţi vei aminti că a trebuit să renunţi la KFC,  la abonamentul la sala şi la pâinea integrală pe un an.

  1.    Relaţiile superficiale

Să ai pe cineva care să te sprijine, fie că e vorba de un prieten, de un partener sau de un mentor, te ajuta foarte mult în această perioadă de tranziţie de la adolescenţă la maturitate. Dar e foarte importantă calitatea acelor relații. Dacă nu investeşti în tine, nu înveţi să comunici şi nu îţi pasă suficient de ceilalţi, vei avea mereu relaţii mediocre cu persoane ce-ţi displac. Partea bună e că mai devreme sau mai târziu, vei vrea să fii doar în preajma oamenilor de calitate din viaţa ta, iar de ceilalţi vei uita o dată ce ieşi de pe băncile facultăţii.

  1.   Filmele şi serialele

Ah, serialele! Un ciclu de plăceri nevinovate ce se termină repede şi aşteptări în care nu poţi decât să-ţi faci zeci de scenarii şi să-ţi planifici amănunţit când vei urmări fiecare chestie din watchlist. Trebuie mereu să spui tuturor semi cunoscuţilor despre ce ai văzut, urmăreşti sau urmează să vizionezi ca să ştie tot poporul că ai gusturi bune şi o cultură cinematografică vastă. În 10 ani, clar nu-ţi vei aminti de Avengers: Endgame, iar Game of Thrones va fi doar serialul care ţi-a frânt inima omorându-ţi personajul preferat fix după ce i-ai învăţat numele. Două lucruri sunt sigure. Încă te vei mai uita la Grey’s Anatomy şi nu-ţi vei recupera miile de ore pierdute în fata laptopului.

  1.    Micile eșecuri

Există momente în care planificam totul cu atenţie, ne setam mici obiective de genul: “De astăzi nu mai întârzii la facultate!” ori “De mâine ma duc la culcare mai devreme!”, şi totuşi eşuăm lamentabil. După aceea, urmează frustrarea, ruşinea ori deprimarea. Cu cât încerci să faci mai multe lucruri de-o dată cu atât vei eşua mai mult. În cele din urmă, aceleași eșecuri te ajuta să te dezvolţi și să devii mai bun.

  1.   Cum eşti perceput de ceilalți

Acceptarea socială e ceva crucial pentru supraviețuirea ta ca student. Zilnic te confrunţi cu dileme precum modul în care arăţi, te îmbraci și felul în care te porţi. Pe măsură ce ne maturizam, nevoia noastră de conformare dispare şi ne creăm un stil personalizat, apropiat de cel al persoanelor care au valori similare cu ale noastre. Indiferent ce faci, unii oameni te critică și majorităţii nu-i pasă. Cu timpul, îţi va păsa din ce în ce mai puțin de ceea ce gândesc ceilalți. Pentru că tu eşti protagonistul  vieţii tale.

  1. Ceea ce te îngrijorează acum

“Ce cred oamenii despre mine?”, “Dacă nu primesc jobul ăla?”, “Dacă nu trec la x materie?”, “Dacă nu mă voi integra?” – sunt doar câteva dintre întrebările care produc insomnie studenţilor. După cum arată un studiu al psihologului Bogdana Bursuc, se pare că 85% din lucrurile care ne îngrijorează nu se vor întâmpla niciodată. În timp, îți dai seama că îngrijorarea constantă este o activitate consumatoare de energie, care te conduce numai în directa depresiei.

Daca vrei să vezi cată dreptate există în acest articol, mai intră încă o dată peste 10 ani. Ce crezi ca va fi adevarat şi ce nu?     

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!