Puterea feedback-ului

          Ne dorim să evoluăm, să ne perfecționăm, să devenim versiuni îmbunătățite ale noastre. Adesea ne lovim de diferite momente când validarea alegerilor, a acțiunilor făcute sau pur și simplu a ideilor pe care le avem nu este suficientă a veni numai din partea propriei persoane.

 

        De mici am cerut păreri, i-am întrebat pe ai nostri părinți daca e bine sau nu ceea ce urma să facem sau am făcut. De mici ne doream să aflăm cum văd mamele noastre desenul făcut și să ne zică ceea ce simt când îl privesc. Când învățam să scriem, ne doream ca doamna învățătoare să ne zică daca mai trebuie lucrat la bastonașul abia scrijelit. Am crescut și am devenit ceea ce suntem astăzi, îmbrățișând păreri, opinii, impresii pe care le-am fructificat în modul nostru unic și personal.

 

        Cheia a tot ceea ce presupune evoluția este comunicarea bilaterală. Mai simplu, trebuie să existe un tu și eu, un noi și voi, o el și o ea, să fie doi sau  mai mulți oameni implicați care să se asculte reciproc și să învețe unul de la celalalt. Feedback-ul este cea mai puternică armă pe care o avem atunci când ne dorim să învățăm pentru a deveni mai buni, mai bine pregătiți. Însa… ce este feedback-ul până la urmă?

 

        Feedback-ul este acel răspuns oferit efectului unei acțiuni. Prin acesta se comunică felul în care ne-a făcut să ne simțim, ce am fi schimbat, ce ne-a deranjat sau la ce ne așteptam. Poate te-am pierdut puțin printre termeni ceva mai formali, hai să facem un joc de rol. Tu ai scris o poezie, iar tot tu îți dorești să vezi daca persoana care o citește simte emoția pe care ai vrut să o transmiți. Eu îți spun că mă face să mă simt nostalgică, deși anumite cuvinte sunt prea greu de înțeles, drept urmare îți sugerez să alegi cuvinte mai uzuale. Acesta este feedback-ul.

 

        De multe ori, ne exprimăm sfaturile, ori criticile, fie laudele și le numim feedback. În acest moment, puterea armei dispare deoarece așa numitul feedback lezează persoana, fondul psihologic și nu efectul.

 

        Dar oare de ce feedback-ul este atât de puternic? Pentru că validează sau invalidează acțiunile noastre?  Bifat. Însă, raspunsul este completat în totalitate și de un substantiv care ne hrănește zilnic performanțele: motivarea. Ken Blanchard (autor) spunea: “ Feedback-ul este micul dejun al campionilor”. Fiecare din noi trebuie să fie propriul campion, zilnic, hrănindu-se cu opinii și impresii calitative și constructive.

 

        ASERiștii au reușit să clădească 21 de trepte a 21 de generații pe baza acestui exercițiu care este mai valoros decât ne-am imagina. Poate acesta este unul dintre secretele noastre, ascultăm activ și împărtășim impresii constructive. Un exercițiu simplu în esență, dar plin de urmări pozitive, atât asupra muncii depusă de fiecare membru în parte, cât și asupra dezvoltării sociale a acestora.

 

Metoda pe care ASERiștii o folosesc se numește metoda A.I.R.: acțiune, impact, rezolvare. Îi descrii celui căruia îi oferi feedback ce a făcut, ce efecte au avut faptele lui și apoi îi sugerezi cum poate rezolva situația/cum ar fi putut să o rezolve sau cum putea fi îmbunătățită.

       

Tips & Tricks pentru a oferi un feedback de calitate:

  • Oferă-l la timp!
  • Fii obiectiv și realist despre situația, acțiunea, ideea, lucrul în cauză!
  • Evită comparațiile!
  • Hrănește motivația celui caruia îi oferi feedback!
  • Evită sintagma „Am mai făcut asta!” / “ Trebuie să fie ceva wow, altceva!”.

 

Întoarce-te în timp pentru o secundă și gândește-te cât de mult te-a ajutat o părere împărtășită, fie o părere constructivă oferită!

Fii curajos și folosește această armă a comunicării care poate sparge bariere ce vor lăsa la iveală un TU mai PUTERNIC!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!