ASER Backstage: Un om ingenios

Este un om de acțiune, ce face lucrurile să se întâmple. A fost Project Manager Ingenius, un proiect marca ASER cu și despre Marketing, iar acum Fundația Leaders este norocoasă să îl aibă membru. 

Robert Țopârlea este unul dintre oamenii care și după ce a lăsat loc următoarei generații din ASER și a dat startul unei noi serii de lucruri uimitoare, a rămas alături de tinerii de aici, ce vor să devină versiuni mai bune ale lor. Robert îi inspiră și îi determină să muncească mai mult, pentru că el știe că aceasta este cea mai bună cale prin care poți evolua și descoperi cine ești tu de fapt.

 

1. Ești un om cu foarte multă energie, însă cum reușești să o menții pentru a finaliza tot ce îți propui? 

Cred că deja e cunoscută prin ASER zicerea asta a mea, dar o repet pentru că simt că mă descrie perfect: îmi place oboseala pentru că simt că e rezultatul muncii intense și cu scop. 

Fac întotdeauna lucruri care mă pasionează, lucruri în care găsesc meaning și prin intermediul cărora simt că aduc un plus-valoare, acel tip de lucruri care, atunci când sunt finalizate, îți produc un tip unic de oboseală, pe care parcă nu o simți pentru că știi că ai tras pentru ce trebuie. 

Concluzie: faceți, fraților, ce vă place! Faceți ce vă place și o să ajungeți să iubiți oboseala.

 

2. În ASER, ai fost Project Manager al unui proiect creativ. Cum a contribuit acea experiență la evoluția ta? 

Pfa, Ingenius! Proiectul ăsta mi-e atât de drag încât mi-am pus afișul ediției mele pe ușa camerei, ca să nu uit niciodată ceea ce am trăit în cele 12 luni de PM Ingi.

În primul rând, m-a ajutat să mă descopăr pe mine, să văd cum mă comport atunci când am de condus o echipă (și nu orice echipă, ci una de oameni creativi, dificili, diferiți, fiecare cu un mod diferit de a gândi și a lucra), atunci când știu că în cazul unei probleme de nerezolvat, eu sunt ultima redută, eu trebuie să fiu cel care duce proiectul mai departe..sau cel puțin așa credeam. De fapt, am descoperit că în leadership, ca și în viață, nu e despre „eu”, ci e despre „noi”, iar lecția asta mi-a rămas tatuată definitiv pe creier și mă ajută în fiecare zi să cresc.

Also, n-am cum să uit de ai mei, echipa de proiect împreună cu care am pus în mișcare (și o zic fără niciun second thought) cel mai complex proiect creativ gândit vreodată de niște studenți. Ingenius a fost locul nostru de joacă, terenul pe care ne-am permis să greșim, să învățăm, să creștem în timp ce dezvoltăm 30 de participanți și le oferim cea mai mișto experiență.

 

3. În afară de Project Management, ești pasionat de Marketing. Cum combini aceste 2 domenii? 

Am norocul ca de doi ani să lucrez pentru o organizație flexibilă, unde simt întotdeauna acel tip special de oboseală despre care vorbeam mai devreme, o organizație care îmi permite să experimentez atât project managementul la cel mai înalt nivel, cât și marketingul împreună cu tot ce derivă din el. 

Pe lângă Leaders, am experimentat începând cu finalul lui 2017 freelancingul pe partea de performance media, iar unul dintre cele mai mari proiecte personale din 2019 a fost să pun pe picioare, împreună cu doi prieteni, o agenție care să îmbine partea de performance cu web designul, graphic designul și foto/video. Acum, când ne apropiem de finalul anului, sunt super bucuros să zic că discuțiile despre cum ne organizăm și facem, s-au transformat în discuții despre ce și cum livrăm clienților din portofoliu (care, pe moment, sunt puțini, da’ buni 🙂 ).

 

4. Fiind parte a echipei Fundației Leaders, cum motivezi oamenii să devină la rândul lor lideri?

Nu cred că îi motivez eu, pe cât îi motivează contextul în care îi aducem în cadrul programelor Leaders: le oferim timpul, compania și instrumentele necesare pentru a purta cea mai sinceră conversație posibilă cu ei înșiși, îi lăsăm să descopere cât potențial au și ce lucruri mari pot face dacă își pun mintea la contribuție. După ce și-au descoperit potențialul, îi provocăm să îl ducă în concret, să pună mâna și să facă ceva cu el. 

Pasul final e reprezentat de momentul în care îi aruncăm în mijlocul comunității de absolvenți și le oferim cel mai puternic instrument la secolului 21: networkingul de calitate.

Cam așa sună rețeta succesului pentru fiecare dintre cei 27 000 de absolvenți Leaders.

 

5. Cine sunt oamenii, liderii care te inspiră și în ce mod fac asta? 

Pff, sunt foarte mulți, cam pentru fiecare întrebare din viața mea, am cel puțin doi oameni-model ca răspuns. Totuși, dacă ar fi să numesc câteva persoane, ar fi Tibi Ușeriu și Ion Rațiu.

Tibi Ușeriu, pentru că viața mea e un șir neîncetat de try, fail, learn something. După fiecare fail care pare că mă dărâmă, mă gândesc la experiența de viață pe care a avut-o Tibi și la cum arată întâmplările după care a reușit să se ridice și..parcă viața mea nu mai pare atât de grea. Recomand maxim cartea lui – „27 de pași” – e genul care te zguduie din temelii și te ajută să te bucuri sincer de ceea ce ai.

Ion Rațiu și filosofia lui sunt practic motivele pentru care petrec minim 8 ore pe zi pentru a implementa programele ce dezvoltă viitorul val de lideri din România.

Nu e foarte cunoscut, însă românii și-l amintesc drept moșulețul simpatic și chic care a încercat să aducă democrația autentică în România anului 1990. Domnul Rațiu e un model pentru mine pe partea de viziune, personal cred că a fost cel mai mare vizionar al României de după 89, iar acest lucru cred că se reflectă cel mai bine în celebrul lui citat „voi lupta până la ultima mea respirație pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine” – atât de bine înțelegea omul acesta democrația, atât de pură era forma democrației pe care o vedea implementată în România. E un model de viziune, inteligență, eleganță și diplomație spre care aspir zi de zi.

 

El este Robert: un om creativ, ingenios, cu multă energie, inspirat să își testeze limitele și să facă întotdeauna mai mult pentru inițiativele în care crede.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!