ASER Backstage: A Strategic Mind

Are planificarea în ADN și gândește lucrurile în perspectivă. Are planuri mari și este pregătită să adauge tot mai multe obiective în propria strategie.

Cătălina Papari sau Cătă, cum îi spun prietenii, are o poveste ce continuă acum departe, în Olanda, dar cu la fel de multă pasiune, ca acasă.

 

  1. Cum a fost pentru tine experiența de junior în ASER?

Let’s go back in time, then! Haha.  A fost cu siguranță intens, plin de noutate și descoperiri despre mine și despre lume care m-au ajutat să îmi clarific de ce iubesc să fac voluntariat, de ce o asociație studențească e mai mult decât o comunitate performantă care aduce impact și de ce e necesar ca fiecare să contribuie sustenabil la dezvoltarea societății în general, depășind rolul de ”simplu student”. Cred că a fost mai degrabă despre cum să fii un „active citizen” și cum să ceri și să dai mai mult și mai bine celor din jur. Rolurile pe care le aveam atunci nu mi se mai par “rocket science” în prezent și asta se datorează procesului de învățare accelerat la care am fost „supusă” mai ales în anul de juniorat, dar și pe toată perioada studenției. Deci da, a fost și despre super multă învățare și autodepășire. Și a mai fost despre experiențe. Experiențe și oameni Dedicați, care se Autodepășesc, lucrează mereu împreună, și știu ce e Spiritul de echipă, revoluționează mentalități cu Entuziasmul lor contagios și tratează provocările din jur cu Responsabilitate. Oameni „DASER” cu valori comune și integritate. 

 Ah! Și să nu uit că în primul an de ASER am decis pentru totdeauna că voi fi un negociator desăvârșit care obține tot ceea ce își propune aka “Account Executive” ca să sune mai fancy și mai important, și un ”Schimbă Lume” – pe o perioadă nedefinită – aka membru în proiectul Changemakers. Cred că cele două fac parte dintre experiențele care merită oricând hashtagul #tbt good old days. 

 

  1. Ai fost Lider Strategic ASER între 2017-2018, dar care este motivul pentru care ai ales această arie și nu oricare alta? 

Întotdeauna am fost o fire analitică, un bun observator și un „researcher wannabe”. Cu toate astea, niciodată nu mi-a plăcut monotonia și mereu am încercat să provoc oamenii, organizațiile și sistemele, să devină mai bune, mai performante și să descopere cea mai eficientă formă a lor. În contextul de atunci, ASER era „provocat” de schimbare și de repoziționare pe piața ONG-urilor studențești. Era pe cale să devină ceva nou, dar lipsit de organizare la început și poate de claritate. Dar cu siguranță era o formă evoluată a ASERului pe care cu toții îl știam; un ASER 2.0 așa cum toți l-am numit. Cumva trăsăturile mele naturale de caracter s-au potrivit foarte bine circumstanțelor de atunci. Eu aveam nevoie de ASER, iar ASER de mine. It was love at first sight, cu bune si cu provocări. Totuși, nu mă pot opri la partea analitică a deciziei și pot spune că cel mai mult a contat legătura puternică pe care am creat-o în 2 ani asociația, deopotriva ca entitate și ca oameni, și de dorința intensă de a oferi ceva calitativ, performant și mai ales „meaningful” și generațiilor viitoare de ASERiști. 

 

  1. Oamenii care te urmăresc, știu despre tine că studiezi în prezent la Utrecht University, în Olanda. Cum ai ajuns atât de departe într-un timp așa de scurt? 

Nu aș defini acest context ca fiind „departe”. Era doar ceva natural care, mai devreme sau mai târziu se întâmpla. Întotdeauna am dorit să descopăr cât mai multe culturi, oameni și locuri și să înțeleg mai bine cum funcționăm noi ca „human beings” și cum ne putem îmbunătăți pe noi și pe cei din jur. Cred că de asta am și dorit să mă alătur ASER-ului în anul I de facultate: să interacționez și să înțeleg cum alți studenți ca mine funcționază, care sunt ambițiile lor și cum vor ei să contribuie mai departe în mediul în care se află. Călătorille și mediile noi ne fac să ieșim din zona de confort și să performăm, să devenim mult mai deschiși și creativi. Cu mindsetul ăsta pornesc mereu la drum, iar cu super multă pasiune pentru ceea ce fac și ceva muncă serioasă cred că se poate ajunge mult mai sus decât a face un master într-o altă țară sau a lucra într-o instituție internațională. E adevărat că multe dintre challenge-urile din ASER m-au pregătit puțin pentru acest pas, dar motivația pentru a face lucruri a fost mereu intrinsecă. Plus că mereu am crezut că „This world it’s so big and it really needs us.”

 

  1. Pentru o persoană care visează să realizeze lucruri mărețe și își setează un target, cum gândești asta în mod strategic? Ce ar trebui să urmărești în alegerea obiectivelor tale? 

Mereu mi-a plăcut să cred că am “o strategie” sau mai simplu spus “un plan pentru viitor”. Recunosc, îmi place organizarea și eficiența și mereu am crezut că putem minimiza riscuri prin o bună planificare. Cred că esențial în a face o strategie personală este să avem bine definită viziunea pe termen lung: Unde vrem să ajungem în următorii 4-5 ani si mai ales DE CE? Iar această motivație e de cele mai multe ori dată de valorile și principiile noastre, care pentru mine sunt un sistem și un filtru de selecție care nu prea dau greș. Doua dintre principiile care mi-au dat mereu direcția sunt strâns conectate cu ieșirea din zona de confort și explorarea (“Always go with the choice that scares you the most”) și cu pasiunea pentru un domeniu, o activitate, un mod de lucru sau un stil de viață (“Cu pasiune sau deloc!”).

 

  1. Cum te-au inspirat oamenii și activitățile din ASER să devii Strategic Leader și să știi că vei lua cele mai bune decizii în acest rol?

Cred că ASER învață studenții să nu se limiteze la contextul organizației și la cel al universității, să fie independenți și să conteste mereu ideile și discuțiile din jurul său. În anul III deja dobândisem o siguranță pe ceea ce știu să fac și pe ceea ce vreau să dau înapoi ASERului, așa că decizia a venit mult mai ușor și mai independent. Conexiunea cu organizația și oamenii ei era mult prea importantă pentru a nu contribui din rolul de Leader Strategic. 🙂 

 

Aceasta a fost povestea lui Cătă. Strategia ei implică pasiune, implicare activă și știm că va continua cu aceeași energie, oriunde ar fi. 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!