Cum să faci o prezentare powerpoint de nota 10

“E ora 8 seara. Mâine am o prezentare de făcut și încă nu am niciun Powerpoint făcut.” Ți se pare cunoscută fraza?

 

Prezentările sunt ceva cu care ne confruntăm mereu. Proiectele la facultate par să fie tot mai multe de la un an la altul. Ai emoții. Te bazezi pe faptul că o să citești din prezentare și atât. 

Realitatea este că prezentările și vorbitul în public sunt ceva de care ne lovim mereu. Spre exemplu, într-un articol precedent am discutat despre reclame românești memorabile. Pentru ca acele reclame să fie aprobate, oamenii din agenții și companii trec prin numeroase serii de ședințe, brief-uri, mail-uri nesfârșite și prezentări pentru a-și susține motivul pentru care campaniile de promovare ar trebui să arate într-un fel. De aceea este important să exersezi cât de des posibil prezentările în public.

În secțiunile ce urmează îți vom arăta cum să faci ca prezentarea ta să nu arate doar bine, dar și să fie făcută rapid. 

Nu uita că un suport vizual plăcut face jumătate din prezentare.

 

1

Pasul 1 – Alege un Template

 

–  Cel mai ușor și rapid mod de a crea un o prezentare super este printr-un Template. Un site care pune la dispoziția Template-uri gratis este SlidesCarnival

10% Done

–  Fiecare Template vine cu un preview ca să vezi dacă prezentarea ți se potrivește.  –

–  Site-ul vine cu mai multe categorii pentru a-ți personaliza prezentarea.  –

–  Un alt site de Template-uri gratis este SlidesGo  –

–  Pe Envato sunt puse la dispoziție un număr uriaș de template-uri ușor de folosit și intuitive.  –

 

 

2

Pasul 2 – Alege Informația

 

Într-o prezentare nu trebuie să alegi toată informația dintr-un eseu. Trebuie să alegi doar informația care te ajută să prezinți și care ajută ascultătorul să înțeleagă despre ce vorbești.

Trebuie să ai în vedere câteva aspecte, în special dacă prezentarea este pentru facultate:

  • Justify e un must. Mereu să aliniezi cu Justify

  • Romgleza este interzisă – Dacă ai citate în engleză, tradu-le

  • Citezi și în PPT – Tot ce ai în eseu citat trebuie citat și în prezentare. Fie ca folosești citare APA sau Cambridge, nu uita de numele autorului și anul când a fost scris (+numărul paginilor dacă este dintr-o carte)

  • În cazul în care PowerPoint-ul este academic, nu uita bibliografia de la final

  • Scrie capitolul pe fiecare Slide – este mai ușor pentru ascultător să înțeleagă despre ce vorbești (Exemplificare mai jos)

50% Keep it up!
3

Pasul 3 – Înțelege Informația

 

Am scris mai devreme că un suport vizual plăcut face jumătate din prezentare. Cealaltă jumătate ești tu. Caută să înțelegi ceea ce scrii în eseu ca pe urmă să îți fie mai ușor de prezentat. Keep it simple. Pune în prezentarea ta cuvinte și fraze cheie. (Exemplificare mai jos)

 

Informație în eseu

Informație în Prezentare

 

4

Pasul 4 – Personalizare

 

Fiecare Template vine cu un număr mare de slide-uri personalizate. Folosește-le la maxim pentru a avea o prezentare cât mai plăcută și o notă cât mai mare.

Little End Advice

 

Prezentările pot fi un motiv de reținere pentru majoritatea studenților. Dacă urmezi pașii de mai sus, te va ajuta să fii mai sigur pe tine și pe prezentarea ta. Ai mult mai puține emoții atunci când știi ce trebuie să spui și când ai un suport vizual bine structurat. Nu uita, însă, că acela este doar un suport, nu toată prezentarea. Folosește-l ca să îți structurezi corect discursul și uită-te la el doar când uiți anumite lucruri.

100% Great Job!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!