NEW HOBBY UNLOCKED

 

 

Blogging? Ce este blogging?

Aceste întrebări au trecut cel puțin o dată prin mintea ta când ai văzut titlul articolului. Chiar dacă nu ești foarte sigur ce este un blog, fără îndoială ai dat peste unul la un moment dat. 

 

Deși ar părea că blogul nu mai este neapărat ”în trend”, și că alte platforme de comunicare sunt mult mai des utilizate în prezent, blogul rămâne un loc în care te poți afirma și exprima liber. 

 

Fie că este personal sau profesional, începerea unui blog îți poate aduce o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea ta personală și vei descoperi că undeva pe acest drum va fi mai puțin despre tine scriind povestea și mai mult despre povestea care te schimbă pe tine.

 

Ok, și cu ce m-ar ajuta pe mine blogul?

 

”A blog is merely a tool that lets you do anything from changing the world to sharing your shopping list.”

Un blog îți oferă oportunitatea de a decide ce fel de mesaj vrei să transmiți cititorilor tăi, de la relatarea unei zile din viața ta la realizarea unui research detaliat asupra unui domeniu științific. Știi vorba aia ”Sky is the limit”? Ei bine, același lucru se aplică și în lumea bloggingului. Acesta îți permite să-ți expui viziunea, ideile și să construiești o comunitate cu aceleași principii sau obiective ca tine.

 

Nu doar atât, însă dintr-o perspectivă mai profi, deschiderea unui blog îți oferă diferite experiențe de învățare la fiecare pas: abilitatea de a-ți transmite clar ideile, lucrul în WordPress, planificarea unui articol, optimizarea SEO, web design-ul, content managementul etc. Blogul poate deveni un mediu în care poți să evoluezi constant și să găsești modalități prin care să-ți îmbunătățești propriile skill-uri.

 

Halfway There

 

Că tot vorbeam de cât de benefic poate fi blogul pentru o persoană, am zis să mergem la omul nostru resursă, Costin Pavel, Strategic Leader în cadrul ASER, pentru a ne povesti mai exact cum a început pasiunea lui pentru blogging și care sunt secretele din spatele blogului său ”Pavelescuri”. 

 

Q: Care sunt motivele care te-au determinat să pornești un blog?

A: Mereu mi-am dorit să am un blog. Cred că prin clasa a 10-a mi-a venit în cap ideea de a avea un blog pe care să îmi dau cu părerea despre anumite cărți pe care le citeam, însă fără a avea ceva cunoștințe despre ce presupunea asta. Pur și simplu voiam. Câțiva ani mai târziu, 2020, plină pandemie stăteam și mă uitam cu unul dintre cei mai buni prieteni la un clip cu Selly despre educație. Am început o discuție despre cum tinerii nu iau inițiativă și doar se plâng de problemele lor și la un moment dat el mi-a spus că par genul de om care ar avea un blog. Ei bine, 8 ore mai târziu aveam site-ul gata și scriam primul meu articol. Vezi tu, ai nevoie în viață de oameni care te împing de la spate și cred că au fost multe contexte care s-au potrivit. Mai mult decât atât, mereu mi-a plăcut să-mi dau cu părerea și cred că am avut păreri open-minded până acum.

 

Q: Care au fost primii pași și ce obstacole ai întâmpinat?

A: Primii pași? Un cont pe wordpress, am cumpărat domeniul și abonamentul de bază timp de 1 an și am început să lucrez la site. Cu puțină experiență în asta din trecut nu mi-a fost atât de greu, problema a fost că fiind perfecționist mi-am dorit să aibă un user experience cât mai neutru, iar focusul să fie pe ce scrie, nu pe cum arată. Cred că atunci când vorbim de obstacole, principalul pe care l-am întâmpinat a fost legat de reticența unor la a porni un blog în sine, nu vreau să sune motivațional sau ceva, dar sfatul meu atunci când cineva nu te susține e să te gândești dacă tu chiar îți dorești să faci asta. Ai nevoie de curaj pentru a începe pentru că odată cu asta vei avea și critici, ceea ce e normal, însă barierele mentale nu ar trebui să fie un impediment între tine și audiența ta. Dacă chiar vrei să faci ceva, crede-mă că atunci când îl faci cu pasiune și consistență, lucrurile nu întârzie să apară.

 

Q: Crezi că lumea mai citește blog-uri în 2021? Dacă da, tu cum reușești să aduci cititori noi pe blogul tău?

A: Da și nu. Vor exista în continuare oameni care preferă să citească articole de blog mai mult decât oameni care se uită la un serial sau vice-versa. Contează mult în relația pe care tu o construiești între tine și audiența ta e să ai elementul de autenticitate. În mare parte din faza incipientă a blogului tău, audiența ta va fi formată din familie și prieteni. Cu puțin noroc și câte ,,un rătăcit” care ajunge pe blogul tău din întâmplare. Ce-am observat eu că funcționează foarte bine e să ai note personale în articolele tale și să vorbești despre subiecte de actualitate. Ca să dau un exemplu mai concret, vorbești despre recrutarea din companii și cum te-ai simțit tu în procesul lor de recrutare, evident că vei atrage o audiență din HR predispusă să îți citească articolele despre subiectul respectiv. E o multitudine de elemente pe care trebuie să le ai în vedere: platforma pe care te promovezi, audiența, cum te poziționezi de alte bloguri cu topicuri asemănătoare și așa mai departe. De cele mai multe ori, utilizatorii noi vin din ad-uri și implicit atunci când faci promovări plătite. Până acum pe blogul meu am undeva la 2000 de vizitatori unici de când am început și undeva la 3500 de vizualizări, cred că, pentru a merge mai departe trebuie să ai un plan bine definit cu ce vrei să faci, să obișnuiești audiența ta cu articole calitative și constante.

 

Q: Ce sfaturi ai putea da unei persoane care vrea să-și facă un blog?

A: Începe. Dacă chiar îți dorești să faci ceva în legătură cu ideea ta de blog, de business, cu orice ai avea tu în cap, nu lasă alte păreri să te influențeze în mod direct. Era o vorba pe care am auzit-o la un om mai deștept decât mine că: ,,Dacă nu ne-ar interesa părerile celorlalți cum ar fi viața noastră acum?” Mi-a plăcut. Mereu am apreciat oamenii care iau inițiativă și sunt proactivi în asta. Singurul meu sfat e să începi și să dai coate până reușești, iar succesul să nu aștepți să vină imediat.

 

Q: Cum îți găsești inspirația pentru articole?

A: Majoritatea ideilor mele sunt venite destul de imprevizibil. Port discuții cu prieteni, aud o melodie, un cuvânt ceva de la care mi se pare că ar ieși un articol bun și de acolo până la a scrie articolul respectiv mai e foarte puțin. Cred că încerc să-mi găsesc inspirația în tot ce fac în fiecare zi.

 

Sperăm că acest articol te-a convins să accepți această provocare și să începi și tu un blog. A face blogging este o activitate din care poți învăța tot timpul. A începe este destul de simplu. Deschide-ți laptopul sau ia-ți o foaie de hârtie și începe să creezi.

 

Descoperă și alte articole cool pe blogul nostru și stay tuned pentru următoarele ce urmează să apară.

 

 

Well Done
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

What do you think? Let us know!